BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egy újabb kemény vélemény vész el az éterben

Egy újabb kemény vélemény, ami ugyanúgy elveszik az éterben. A philadelphiai Fed elnöke szerint a munkanélküliségi ráta javulásának megindulása előtt meg kell lépni a kamatemelést, mivel könnyen elveszítheti az amerikai jegybank az infláció elleni küzdelemmel kapcsolatos hitelességét – írja a Cashline.

Plosser úgy gondolja, hogy az USA gazdasága 3 százalék körüli mértékben növekedhet a következő két évben, ennek fényében viszont a reálkamatok is emelkedhetnek, aminek együtt kell járnia a kamatlábak növekedésével is. Ha túl sokat késlekedik a Fed a monetáris szigorítással, akkor az infláció könnyen a kívánatos szint fölé emelkedhet az óriási likviditás miatt. Ettől függetlenül igen bizonytalanok az inflációs kilátások a következő 2-5 évben.

A munkanélküliség helyzetével kapcsolatban a regionális elnök azon az állásponton van, hogy évekbe telhet, amíg elfogadható szintre csökken a munkanélküliségi ráta, így nem ettől kell függővé tenni a kamatemelés kérdését. Azt is kiemelte, hogy a Fednek pontos és kiszámítható módon kell kommunikálnia az extra likviditás kiszívásáról a piacról, mert ha ezzel késlekedik, akkor az gyorsan visszatükröződhet az infláció megugrásában.

Az egészben csak az a szép, hogy Plosser 2011-től lesz csak szavazó tag a Fedben, így a keményebb álláspont csak egy a sok közül, lényegi változást nem fog eredményezni a jelenlegi amerikai jegybanki stáb beidegződésein. Az eddigi retorikájukból ugyanis csak azt lehetett kiolvasni, hogy a piaci folyamatok rendben vannak, nem látni eszközár lufikat és hát a dollár folyamatos leértékelődése miatt sem aggódnak, hisz az egy normális gyengülés eredménye, más kérdés, hogy pont ezzel adnak táptalajt a további spekulációnak és emelkedésnek a piacokon.

Újra a munkanélküliségi adatokra szegeződik a figyelem, hisz ma teszik közzé a tengerentúlon a novemberi ADP adatokat, melytől a piaci konszenzus 155 ezer fős csökkenést vár. Ugyanakkor több befektetési ház is optimistább álláspontra helyezkedett, hisz például a Deutsche Bank (DB) 110 ezer fős csökkenéssel kalkulál, illetve a pénteki átfogó adatra 90 ezres mínuszt prognosztizál, sőt a DB elemzője úgy gondolja, hogy az amerikai munkanélküliségi ráta a múltkori 10,2 százalékos mértékével elérte a csúcsát, és lassú, folyamatos javulást lehet majd látni az indikátorban.

De a piacokkal kapcsolatosan is állást foglalt a szakértő, hisz meglátása szerint a jövő év már sokkal inkább a dollár erősödéséről szólhat, köszönhetően a kamatemelési várakozásoknak is, illetve a carry trade pozíciók zárásának is köszönhetően.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.