BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Két oldalról fenyegetik a magyar gazdaság talpra állását

A magyar gazdaság rövid távú bővülési kilátásaira a külső feltételek, a régió növekedése van a legnagyobb hatással. A legfőbb exportpiacnak számító Európai Unión kívül azonban a távolabbi térségek kilátásai is hatással lehetnek a hazai vállalkozásokra és piacokra.

A magyar gazdaság rövid távú bővülési kilátásaira a külső feltételek, a régió növekedése van a legnagyobb hatással. A legfőbb exportpiacnak számító Európai Unión kívül azonban a távolabbi térségek kilátásai is hatással lehetnek a hazai vállalkozásokra és piacokra. Hiába kapcsolódunk csupán laza szálakkal például a Távol-Kelethez, a jelen lévő közös befektetői kör miatt az ottani gondok hatással vannak ránk is, mint azt az 1998-as válság átterjedése is mutatta.

A különbség most az, hogy a magyar gazdaság eleve meggyengült állapotban van, így a globális válságot mindeddig alig megérző feltörekvő gazdaságok megingása súlyos következményekkel járna. Az ilyen találgatások azért kaphattak nagyobb figyelmet, mert a 2008. októberi események kapcsán és azt követően szinte használhatatlannak bizonyultak a korábban pontosnak számító előre jelző módszerek.

A másik külső veszély, amelyet a szakértők említenek, a fejlett gazdaságok felől érkezik. A gazdasági károk tompítására szánt kormányzati csomagok miatt 2009-ben óriási költségvetési hiány alakult ki Európa-szerte. Mielőtt azonban az eladósodás tarthatatlanná válna, véget kell vetni a költekezésnek, de nem biztos, hogy az újraindult növekedés ezt nem sínyli meg. Az elemzők többsége azonban bízik abban, hogy a W alakú pálya a megfelelő előkészítés mellett elkerülhető lesz.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.