BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Recesszió fékezi az árakat

Visszafogottabb volt a vártnál a fogyasztói árak emelkedése mind decemberben, mind éves átlagban

Látszólag magas, ám az év közben történtek fényében kedvező lett a 2009-es infláció. Amikor nyilvánosságra került az év közepi áfaemelés híre, az elemzők többsége 8 százalék körüli drágulást is elképzelhetőnek tartott év végére, azonban a Központi Statisztikai Hivatal 5,6 százalékos mutatót tett közzé decemberre.

Ezzel éves átlagban 4,2 százalékkal haladták meg a fogyasztói árak a 2008-as szintet, ennél az utóbbi húsz évben csak a 2005-ös és a 2006-os pénzromlási mutató volt valamivel kedvezőbb. Bár a 3 százalékos inflációs célt nem sikerült elérni, a monetáris politikában további lazításra számítanak az elemzők, mivel az idei kilátások jóval kedvezőbbek. Januárban 25 bázispontos csökkentés jöhet és később 5,5 százalékig mérséklődhet az irányadó ráta.

Az év közi áralakulásra az első fél évben a forint gyengülése nyomta rá a bélyegét. Az év második felében viszont elsősorban az áfa és a jövedéki adó megemelése játszotta a fő szerepet.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.