BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Takarékbank: Megtartotta többletét a külkereskedelmi mérleg

A TakarékBank várakozása szerint mindezek hatására a folyó fizetési mérleg a teljes tavalyi évet pozitív szaldóval zárhatja.

A külkereskedelmi mérleg 411 millió eurós többlete ugyan kissé elmaradt a várakozásoktól, az import csökkenése (-8,8 százalék év/év) továbbra is jócskán meghaladta az exportét, amelynek éves összehasonlítású visszaesése 3,1 százalékra mérséklődött.

Az export élénkülésében a külső kereslet javulása mellett a bázishatások játszanak jelentős szerepet, míg az import a belső kereslet folytatódó visszaesése miatt teljesít gyengébben. A tavalyi év utolsó hónapjára vonatkozó februárban megjelenő adatok éves szinten már az export növekedését mutathatják majd.

A külkereskedelmi mérleg többlete 411 millió euróra nőtt novemberben az egy évvel azelőtti 77 millióról, az első tizenegy hónapban pedig jelentősen, 4,2 milliárd euró szufficitre javult az egy évvel korábbi 238 millió deficitről. A külkereskedelmi adatok megerősítik azon várakozásainkat, hogy a folyó fizetési mérleg a tavalyi év utolsó negyedévét is többlettel zárhatta, így a teljes, 2009. évi folyó fizetési mérleg is pozitív lehet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.