BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Mi várható az amerikai piacon?

A National Association for Business Economics (NABE) elemzői szerint a 2010-es év első időszakában elvész az amerikai gazdaságnak a negyedik negyedévben tapasztalt lendülete.

Az amerikai gazdaság 5,9 százalékos növekedést produkált 2009 utolsó negyedévében, amelynek nagy részét a feldolgozóipar tette ki. Csakhogy a cégek nem a növekvő fogyasztás hatására pörögtek fel, hanem azért, mert a forgalmazók elkezdték feltölteni a válság miatt minimálisra csökkentett készleteket. Ha a várakozásoknak megfelelően alacsony szinten marad a fogyasztás, a tavaly év végi lendült elfogy 2010 első negyedévére – írja a NABE elemzése alapján az AP.

A jelek nem bíztatóak: 9,7 százalékos a munkanélküliség és rekord magasságot ér el a bedőlő lakáshitelek száma. A közgazdászok szerint 2010 január és március között 3 százalékkal növekszik majd az amerikai gazdaság teljesítménye és ez várható a második és harmadik negyedévben is. Normális esetben ez komoly előrelépést jelentene, csakhogy az amerikai gazdaság a harmincas évek óta nem látott válságon van túl. Egy teljes éven át 5 százalékos növekedési mutatóra lenne szükség ahhoz, hogy 1 százalékkal csökkenjen a munkanélküliség.

A NABE a teljes évre 3,1 százalékos GDP növekedést vár – szerény teljesítmény, de még mindig jelentős javulás az előző évi 2,4 százalékos mínuszhoz képest. A kormányzati élénkítő csomagok és a Fed segélyakciói lassan véget érnek és fennáll az újabb recesszió veszélye, bár a közgazdászok ezt nem tartják valószínűnek.

A Fed elnöke tegnap leszögezte, hogy továbbra is szükség van a rekord alacsony kamat rátára a cégek helyzetének javításához és a munkanélküliség csökkentéséhez. "Ha a gazdaság megerősödik, az emberek elindulnak a bevásárló központokba és hamarosan új alkalmazottak töltik meg az irodákat" – vélekedett Ben Bernanke.

Az Equilor véleménye szerint a ma megjelent adatok nem okoznak túlzott kilengéseket a tőkepiacokon. A befektetők a január végi, becsült adatok közelebbi vizsgálata óta tisztában vannak vele, hogy a kirobbanó teljesítmény nagymértékben a vállalati szektor azon jövőképéből eredt, mely szerint az amerikai gazdaság a stabil növekedés útjára állt. Ebből kifolyólag a cégek készleteik feltöltésébe kezdtek a tavalyi negyedik negyedévben, amelyet azonban nem követett – azonos ütemben – a fogyasztás alakulása. Vagyis továbbra is áll a korábbi megfogalmazás: az amerikai gazdaság még nincs önfenntartó pályán.

A tavalyi negyedik negyedéves teljesítmény egyszeri jellegére utal az is, hogy a Bloomberg által készített elemzői konszenzus szerint 2010 első negyedévében már "csak" 2,95 százalékos lehet a növekmény értéke, míg azt követően sorrendben 2,75 százalékos, 2,80 százalékos és 2,85 százalékos lehet majd az expanzió mértéke a soron következő negyedévekben.

A piaci szereplők az adat közlését követően először kitörő örömmel fogadták a bejelentést és felrántották a piacokat, majd nem sokkal később már pesszimistábbá vált a hangulat. 15 perccel az adat megjelenése után lényegében ugyanott tartózkodik a piac, ahol korábban.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.