BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

OECD: a magyar gazdaság az idén már kilábal a recesszióból

A magyar gazdaság az idén, az év előrehaladtával már kilábal a recesszióból, s a GDP minden bizonnyal jobban alakul, mint ahogy a tavaly novemberi 1 százalékos visszaesést valószínűsítő prognózisban szerepel - válaszolta a Világgazdaság kérdésére Pierre Beynet, az OECD közgazdasági főosztályának szakértője.

Hozzátette: egy-két hónapon belül várható a tavaly novemberi OECD-előrejelzés felülvizsgálata. Abban még 1 százalékos visszaesés szerepel az idei évre, és 3 százalékos növekedés jövőre.

A legújabb Magyarország-tanulmány, és annak bemutatóján a legfejlettebb ipari országokat tömörítő nemzetközi szervezet szakértői rámutattak: Magyarország a legsúlyosabb recesszióval szembesülő OECD-országok közé tartozik.

Ugyanakkor hangsúlyozták a kormányzat jól kezelte a pénzügyi és gazdasági válságot, több olyan lépést megtett, folyamatot, reformot elindított, amelyet folytatni kell. Példaként említette az államháztartás, a nyugdíjrendszer reformját. Ugyanakkor jelentős kihívások előtt áll a gazdaság, a többi között a reál konvergencia folyamatának felgyorsítását kell elérni, amihez elengedhetetlen a foglalkoztatásban résztvevők körének jelentős szélesítése, illetve a termelékenység javítása.

Az országtanulmány egyébként két területet külön is kiemelten kezel, a pénzügyi szabályozás és felügyelet javítását, illetve az oktatás eredményességének növelését.

További részletek a holnap Világgazdaságban

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.