BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Roubini: Az eurózóna hitelessége a tét

Nouriel Roubini úgy látja, hogy egy Görögországban végrehajtott fiskális megszorító program nem elegendő a piacok bizalmának helyreállítására, mivel a befektetők nem hisznek abban, hogy megfelelő politikai erő áll rendelkezésre a megvalósításhoz.

A közgazdász elemzésében leszögezi: minden hasonló krízis esetében tudni szeretnék a befektetők, hogy az adott ország csak fizetési gondokkal küzd vagy pedig fizetésképtelen. A fizetési nehézségek nem megfelelő kezelése államcsődhöz vezethet, ezért az állami vezetőknek ragaszkodniuk kell a refinanszírozási program betartásához, meggyőzve a befektetőket arról, hogy nem áll fenn az államcsőd veszélye.

Roubini úgy fogalmaz: a hydra-fejű EU soha nem volt képet tiszta üzeneteket közvetíteni a piacok felé, sem pedig világos feltételrendszer betartására bírni a tagállamokat. Ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a tagállamok elsősorban jogi tekintetben tartották be a koppenhágai kritériumokat, hogy csatlakozhassanak a közösséghez, miközben az EU gazdasági programjai mindig is a Világbank és az IMF politikájára alapozták.

A közgazdász emlékeztet arra, hogy Görögországot az EcoFin egy évtizede alkalmatlannak találta az eurózónához való csatlakozásra, mivel nyilvánvaló volt, hogy nem tartja be a pénzügyi kritériumokat. Ha azonban egy tagállam végül a zóna részévé válik, az EU-nak sokkal nagyobb nehézséget okoz a szabályok betartatása. A kritériumok megsértéséért nem szabtak ki büntetést, hiszen ez idővel az olyan, vezető szerepet betöltő államokat is rosszul érinthetett volna, mint Németország és Franciaország.

Roubini úgy látja: a közösség történelme egyértelműen aláássa az EU finanszírozás hitelességét és mára világossá vált, hogy még az olyan apró tagállam, mint Görögország és rendszerkockázatot jelent a hozzá kapcsolódó érdekcsoportoknak köszönhetően. A közgazdász szerint ha az EU továbbra is engedékeny a fiskális politikát illetően, akkor a piacok ugyan megnyugodhatnak egy időre, de később eljön az igazság pillanata.

A közgazdász Oroszországot hozza fel példának, hiszen az IMF egyre folyósította a kölcsönöket számára, annak ellenére, hogy nem felelt meg a követelményeknek. Végül a Valutaalap "kihúzta a dugót", Oroszország pedig összeomlott. De – teszi fel a kérdést Roubini – itt és most elhiszi-e valaki, hogy az eurózóna saját maga alatt vágja el a fát?

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.