BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vissza a pozitív tartományba

>Enyhe pozitív meglepetést tartogattak az elmúlt hét makroadatai az általános hangulatromlás közepette. Növekedésbe fordult a kivitel, igaz, meglehetősen alacsony bázisról, emellett a munkanélküliség növekedése is megállt. Sajnos azonban mindkét téren átmeneti lehet a kedvező széljárás, a nyugat-európai konjunktúra ugyanis igencsak törékenynek látszik, ez kihat az exportunkra és a foglalkoztatásra is, míg a hazai piac fellendülése továbbra is csak vágyálomnak tűnik.

<kep22176Az utolsó negyedévben 10,5 százalékos volt a munkanélküliségi ráta a KSH közlése szerint, azaz ugyanakkora, mint a szeptember–novemberi átlag, de 2,5 százalékponttal magasabb 2008 azonos időszakánál. Az utolsó három hónapban minimálisan kevesebb, 442 ezer munkanélkülit regisztrált a hivatal, de ugyanígy kevesebb volt a foglalkoztatott is, 3,783 millióan dolgoztak az időszak során a 15–74 éves korosztályban. Közel 98 ezerrel csökkent a foglalkoztatás az egy évvel korábbihoz képest, míg a munkanélküliek száma 105 ezerrel emelkedett.
Decemberben megállt az ipar belföldi árainak csökkenése, de így is az utóbbi évek legkedvezőbb átlaga jött ki éves szinten. A tavalyi utolsó hónapban a termelői árak 1,3, míg éves átlagban 4,9 százalékkal emelkedtek. Az ipar belföldi értékesítési árai decemberben novemberhez viszonyítva nem változtak, az egy évvel korábbihoz képest 0,7 százalékkal nőttek.
Az export 2,7, az import 1,1 százalékkal növekedett 2009 novemberében az előző év azonos időszakához képest, míg az első tizenegy havi csökkenés 13,4, illetve 19,2 százalék volt – tudatta a KSH. Ezúttal a behozatalban volt látványosabb a javulás, mivel ott októberben még 9 százalékot meghaladó esés mutatkozott, míg a kivitel már csak 2,7 százalékos süllyedést produkált. Az előzetesen közöltnél alacsonyabb, 4194 millió eurós többletet mutatott ki novemberig a hivatal, ez továbbra is messze meghaladja az elmúlt évtizedek egyenlegét. BD

VG-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.