BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Hat évvel ezelőtti szinten a GDP

Csak a harmadik negyedévben jöhet bővülés – Tavaly 6,3 százalékkal zsugorodott a gazdaság

Folytatódott a bruttó hazai termék (GDP) zuhanása 2009 negyedik negyedévében is, igaz, a visszaesés üteme jelentősen lelassult. A GDP a tavalyi év utolsó három hónapjában 4, a naptárhatás kiszűrésével 4,1 százalékkal csökkent 2008 azonos időszakához képest, 2009 egészében pedig 6,3 százalékos volt a zuhanás.

A szezonálisan és naptári hatással kiigazított adatok ez utóbbi időszakra 6,2 százalékos csökkenést mutatnak – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tegnap közzétett adataiból.

Emlékezetes: a kormány tavaly év végén még 6,7 százalékos mínusszal számolt 2009-re, ennél tehát valamivel kedvezőbben alakult a termelés és felhasználás. A recesszió azonban még mindig nem ért véget, hiszen a harmadik negyedévhez képest is 0,4 százalékkal csúszott vissza a GDP az év utolsó három hónapjában. Az ugyanakkor bizakodásra adhat okot, hogy a visszaesés üteme mérséklődik, hiszen a korábbi három negyedévben ugyanez az adat 2,3, 1,4, illetve 1,2 százalékos mínuszt mutatott.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.