BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ismét óvatos emelkedés

Ismét növekedésre utaló jelek láthatók a magyar gazdaságban. Az ipar és a kivitel ugyan már most is bővül, de a munkanélküliség apadására még várni kell

A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatószáma, a gyorsulási irányadó (GYIA) 0,38 százalékos emelkedést jelez márciusra. Az előző hónapban enyhe csökkenés volt még a mutatóban, jelezve, hogy nem töretlen a gazdasági felívelés, amely alapvetően a külső konjunktúrára épül. A tavalyi második fél évtől kezdett némileg erőre kapni a magyar gazdaság, így azóta többször is előfordult a mostaninál nagyobb emelkedés is. A válság kirobbanása előtti szintet azonban még meg sem közelíti a gazdasági teljesítmény a 2008. őszi mélyrepülés miatt.
A GYIA összetevői közül már-ciusban hat a növekedés, négy pedig a csökkenés irányába hatott. Tovább javultak a magyar export szempontjából kulcsfontosságú német gazdasági várakozások, emellett a budapesti tőzsdeindex is folytatta a szárnyalást. A keresleti oldalon meghatározó indikátor, a reálkereset is emelkedést mutatott. A leginkább pozitív jel a gazdaság magára találása szempontjából az ipar kiemelkedő adata, amely nagy szerepet játszott a GYIA növekedésében is. A munkakeresés átlagos időtartamának rövidülése egyelőre még mindig inkább a nagyszámú frissen utcára került dolgozó megjelenésére, mintsem a munkaerőpiac javulására vezethető vissza. Még a fél éve folyamatosan csökkenő gépjárműhitel-állomány is enyhe emelkedést hozott az első tavaszi hónapban, bár az összes többi pénzügyi jellegű mutató a csökkenés irányába hatott.
A reálkamat növekedése ugyan csökkentőleg hat a GYIA-ra, azonban még így is a negatív tartományban mozog a mutató a megugrott infláció miatt. Lényegesen csökkent a reálpénzkínálat is, ami a gazdasági aktivitás fékeződésére utalhat. A beruházási kedvre negatívan hathat a rövid és hosszú távú kamatok közötti különbség szűkülése, ez a gyorsulási irányadót negatívan befolyásolja. Szintén negatív jelzés a nem élelmiszertermékek kiskereskedelmében folytatódó hanyatlás.
A mutató összetevőin is látszik, hogy a gyenge belföldi keresletet alig tudja ellensúlyozni a törékenynek számító külső konjunktúra. Ebből ráadásul a belföldi piacon érdekelt szereplők szinte semmit nem éreznek, mivel a tavaly drasztikusan leépített készleteiket töltik csak fel az exportorientált termelők. A valóban érezhető javulásra még várni kell, az előrejelzések alapján legalább egy negyedévet, de kedvezőtlen külső fordulat esetén még többet. VG

Így készül a gyorsulási irányadó

A gyorsulási irányadó (GYIA) egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló leading indikátor típusú mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. A GYIA mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel az előbb említett jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti.

Ennek az a gyakorlati haszna, hogy azonnali képet ad a hazai folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok nemritkán több hónap elteltével látnak csak napvilágot. A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatójának hátteréről lásd bővebben:

Az ipar és a kivitel ugyan már most is bővül, de a munkanélküliség apadására még várni kellBenke Dávid Így készül a gyorsulási irányadó A gyorsulási irányadó (GYIA) egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló leading indikátor típusú mutató, amelyet a GDP-t jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. A GYIA mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi, mivel az előbb említett jelzőszámok megfelelő idejű késleltetettjeit szerepelteti.

Ennek az a gyakorlati haszna, hogy azonnali képet ad a hazai folyamatokról, míg a hivatalos statisztikai adatok nemritkán több hónap elteltével látnak csak napvilágot. A Világgazdaság és az Ecostat közös mutatójának hátteréről lásd bővebben: Ismét óvatos emelkedés -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.