BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyakran még a minimálbért sem fizetik ki

Elkeserítő eredményt hozott az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF) február vége és március eleje között tartott, a minimálbér kifizetésre vonatkozó országos ellenőrzés-sorozata: a vizsgált munkáltatók több mint kétharmadánál találtak valamilyen munkaügyi szabálytalanságot.

A munkáltatók szabályszegésére a munkaszerződés és bejelentés nélküli foglalkoztatás után a bérrel kapcsolatos visszaélések a legjellemzőbbek, ez utóbbit minden negyedik vizsgáltnál tetten lehetett érni.
A fizetésekkel kapcsolatos szabálytalanságokon belül kiemelkedik a minimálbér kifizetésének az elmulasztása. A garantált bérminimumot – vagyis a szakmunkás-minimálbért, amelynek összege 89 500 forint – a foglalkoztatók több mint negyede nem fizette ki, ezzel az érintett dolgozók ötödét rövidítették meg.

Hasonló arányban sértették meg a munkáltatók a különböző, a kollektív szerződés szerint járó pótlékok kifizetésére vonatkozó előírásokat: ezt szinte minden második alkalmazottat érintett.

Az ellenőrzés tapasztalatai szerint a munkabér-szabályszegések főként a kereskedelmi vállalkozások körében jellemzők, de nagy a visszaélések száma az építő- és vendéglátóiparban is.

Az OMMF közleménye szerint a jogsértések okai többnyire a figyelmetlenségre és a jogszabályok ismeretének a hiányára vezethetők vissza. A munkáltatók többsége ismeri a munkabérre vonatkozó rendelkezéseket, ám a garantált bérminimum előírásaival csak kevesen vannak tisztában.

Jellemző tapasztalat, hogy a rendkívüli munkavégzés ellenértékét nem fizetik meg a dolgozóknak, vagy a minimálbért meghaladó bér esetében maradnak adósak a közteherrel.

A munkavállalók kiszolgáltatott helyzete továbbra is érzékelhető az ellenőrzésekkor, az alkalmazottak – az állásukat féltve – nem merik elmondani az őket sértő munkaügyi szabálytalanságokat, így azt sem, hogy gyakran más munkalehetőség híján kénytelenek a minimálbérnél is alacsonyabb fizetést elfogadni a munkáltatójuktól. VG

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.