BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beindult a fellendülés

Az idén már növekedési pályára áll Magyarország az OECD szerint

Már ebben az évben sem zsugorodik tovább, jövőre pedig egészen tűrhető lehet a gazdasági növekedésünk. Az első negyedévről megjelent, a vártnál jobb magyar GDP-adat óta az OECD adott ki először prognózist hazánkra, így nem is csoda, hogy a kutatóintézetek és a piaci elemzők többsége előrejelzésénél optimistább a 2010-es jóslatuk.

Az eddig vártnál gyorsabb lehet a gazdasági bővülés a világgazdaság egészében is, ám a kockázatok szintén növekedtek – állapítja meg jelentésében a párizsi székhelyű szervezet. Európa marad a leglassabban növekvő gazdasági térség a válságot követően, annak ellenére, hogy Japánban az államadósság jövőre elérheti az éves GDP dupláját, és az Egyesült Államokban is 100 százalékig elmehet az adósságráta. Ezt a fejlettebb európai országok meg sem közelítik.

Az adósságválság elkerülése érdekében további lépésekre biztatja a fejlett országokat a nemzetközi szervezet, míg a felzárkózó térségeket a túlfűtöttség veszélyeire figyelmezteti. Az OECD hazánkkal kapcsolatos derűlátásához képest kevésbé kedvező folyamatot jelez lapunk és az Ecostat közös indikátora, a gyorsulási irányadó májusra. Az utolsó tavaszi hónapot az eddigi enyhe emelkedést követően csökkenéssel zárta a magyar gazdaság.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható - Felgyorsuló növekedés - növekvő kockázatok

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.