BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyelőre csak kellemes csalódást okoz a büdzsé

Alacsonyabb lett az államháztartás hiánya áprilisban a pénzügyi tárca előrejelzésében szereplőnél, ennek részben azonban az az oka, hogy 31 milliárd forintnyi, áprilisra tervezett kifizetés végül mégis májusban valósul meg.

Harmada lett az áprilisi költségvetési hiány a PM korábbi előrejelzésében szereplőnél, az egyenleg 27 milliárd forintos deficit lett a 81 milliárd forintos várakozással szemben - közölte szerda délelőtti tájékoztatóján Oszkó Péter pénzügyminiszter. Hozzátette: a kedvező folyamatok mellett ennek részben az is az oka, hogy néhány, áprilisra előrehozni szándékozott bérkifizetés végül mégis májusban jelentkezik. Az összes, ilyen jellegű áthúzódás mintegy 31 milliárd forintra tehető, az áprilisi egyenleg tehát így is jobb lett a vártnál.

A magyar költségvetés állapota kielégítő, sok országban örülnének egy olyan stabil büdzsének, mint amilyen a magyar államháztartás. Ha a kormány tartani akarja a 3,8 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánycélt, akkor ez lehetséges - szögezte le a leköszönő pénzügyminiszter.

A friss KSH-adatokra utalva Oszkó Péter úgy vélekedett: a 0,1 százalékos GDP-bővülés fényében már biztosra vehető, hogy nem lesz 2-4 százalékos gazdasági visszaesés az idén. Új előrejelzést azonban ez a kormány már nem készít e friss adatok alapján - szögezte le. Oszkó Péter rámutatott: a szerény mértékű növekedés elsősorban az export bővülésének köszönhető, ami megmutatkozik az ipari termelés bővülésében is. Hozzátette: van még bőven tennivaló, ám az utóbbi egy év a problémamegoldás időszaka volt.  

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.