BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kilábalóban az építőipar - A magánberuházók mentik meg

Sok új építési szerződést kötöttek márciusban, de elsősorban a magánberuházók

Már látszanak pozitív jelek az építőiparban, noha az évet még jelentős eséssel kezdte az ágazat. A KSH legfrissebb adatai szerint márciusban 5,8 százalékkal kevesebb volt az építés Magyarországon, mint a tavalyi azonos hónapban. Ez azonban még mindig kedvezőbb, mint az előző hónapok teljesítménye, ahogy az első negyedév átlaga is 10 százalék feletti zsugorodást mutatott.

A szezonálisan kiigazított havi index azonban 5,5 százalékos pluszban volt, így majdnem sikerült teljesen ledolgozni a jelentős januári kiesést, amelyet részben a kedvezőtlen időjárás is okozott. Kimagasló volt a szerződésállomány bővülése: 35,3 százalékkal nagyobb volumenű új kontraktust sikerült kötni az építési vállalkozóknak, mint tavaly márciusban.
Kedvezőnek nevezte a szezonálisan kiigazított építőipari index második hónapja tartó emelkedését Eppich Győző. Az OTP Bank elemzője külön kiemelte, hogy az épületek építésénél láthatók a javulás jelei, ami pedig a magánszektor beruházásaihoz és várakozásaihoz köthető. Ezt támasztja alá a szerződésállomány változása, illetve a korábban megjelent, építési engedélyekről szóló statisztika is.
Amellett, hogy nálunk már évek óta válságban van az építőipar, a tavalyi visszaesés nem csak hazai jelenség volt – fűzte az adatokhoz Török Zoltán, a Raiffeisen Bank vezető közgazdásza. A válság alaposan megtépázta a román és a szlovák építőipari szektort is, ugyanakkor Lengyelországban egyáltalán nem, Csehországban pedig csak az első negyedévben volt csökkenés a régión belül. 2011 első fél évében már a lakásépítések is növekedhetnek a szakértő szerint.
Az európai építőipar várhatóan 2,4 százalékot zsugorodik 2010 egészében az előző év kibocsátási szintjéhez képest – prognosztizálja az európai vas- és acélipari szövetség (Eurofer). A gazdasági körülmények várható növekedése miatt ugyanakkor jövőre már 3,4 százalékos éves szintű bővülésre számít a szervezet.
Az idei év egyébként meglehetősen rosszul indult az európai építőipar számára. A recesszió mellett a szokatlanul hideg idő és a komoly havazások is ártottak az iparág teljesítményének.
A februári kibocsátási szint például nemcsak az egy évvel korábbihoz, de az előző hónaphoz képest is zsugorodott mind az euróövezetben, mind az EU27-ben – derül ki az Eurostat adataiból. E szerint a monetáris unió országaiban 3,3, az EU egészében pedig 2,9 százalékos volt a kibocsátás csökkenése a januárihoz képest. Éves szinten pedig rendre 15,2 és 10,2 százalékos volt a zsugorodás.
Az Eurofer várakozásai szerint az idő és egyéb körülmények javulásának köszönhetően már a második negyedévben számítani lehet a visszaesés mérséklődésére.
Az EU legnagyobb nemzetgazdaságának számító Németország építőipari adatai is okot adhatnak a bizakodásra. Miközben februárban még 17,9 százalékos volt a visszaesés az előző év azonos időszakához képest, márciusban már 5,8 százalékos növekedést mutatnak a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) adatai. A legnagyobb keresletnövekedés Németországban egyébként az állami építkezések terén tapasztalható, részben a konjunktúraprogramok hatásának köszönhetően. BD–JK

Érdekességek

- Az épületek építésében volt ismét a kisebb, 1,7 százalékos visszaesés éves alapon

- Az egyéb építmények körében 9,8 százalékos hanyatlás volt, valamennyivel magasabb, mint februárban

- Az épületek építésére kötött szerződésállomány 61,6 százalékkal nőtt

- Az egyéb építmények építésére kötött szerződéseké 12,7 százalékkal emelkedett (a növekedést néhány egyedi, kereskedelmi, egyetemi, egészségügyi épületekre, illetve gyorsforgalmi utakra kötött nagy értékű szerződéssel magyarázta a KSH)




- Az egyéb építmények körében 9,8 százalékos hanyatlás volt, valamennyivel magasabb, mint februárban

- Az épületek építésére kötött szerződésállomány 61,6 százalékkal nőtt

- Az egyéb építmények építésére kötött szerződéseké 12,7 százalékkal emelkedett (a növekedést néhány egyedi, kereskedelmi, egyetemi, egészségügyi épületekre, illetve gyorsforgalmi utakra kötött nagy értékű szerződéssel magyarázta a KSH) Kilábalóban az építőipar Sok új építési szerződést kötöttek márciusban, de elsősorban a magánberuházók -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.