BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Uniós bankmentési terv

Olyan szanálási alapok létrehozására tett tegnap javaslatot az Európai Bizottság, amelyek biztosítanák, hogy a jövőben ne az adófizetők állják a bankcsődök költségeit.

Az egységes uniós szabályok alapján felállítandó alapokat a bankokra kivetett illetékből töltenék fel, és akkor vetnék be, ha egy pénzintézet bedőlése az egész pénzügyi szektor stabilitását fenyegetné. Brüszszel konkrét részleteket nem árult el a tervezetről, amelyet a június 26–27-i G20-csúcson terjesztenének elő, azzal a nem titkolt céllal, hogy a többi nagy nemzetgazdaság is magáévá tegye az ötletet. Nagy-Britannia azonban máris jelezte, hogy nem fog ilyen pénzalapot létrehozni.

A tervet a Magyar Bankszövetség sem tartja megfelelőnek. Szerintük a magyar bankokkal szemben különösen igazságtalan a javaslat, hiszen náluk nem volt szükség állami mentőakcióra.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

A témáról szóló jegyzet itt olvasható

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.