BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Útelágazásnál a gazdaság - Működik-e Magyarország?

Bármennyire is jobbak voltak az idén megjelent makroadatok a korábbi várakozásoknál, a prognózisok csak óvatosan javulnak. A bizonytalanság fő forrása, az államháztartási hiánycél növelése ugyan lekerült a napirendről, de a hosszabb távú gazdasági pálya még most sem világos. A kulcskérdés továbbra is az, mennyire képes a magyar gazdaság alapvető működése – a zömmel külső hitelfelvételből finanszírozott növekedés – átalakulni.

Nagyon kedvezően alakul a GKI szerint az idei külső egyensúly: a GDP 2,4 százalékát kitevő, azaz 2,4 milliárd eurós finanszírozási többlettel számolnak éves szinten. Ezzel a nettó külföldi adósságszint 52 milliárdról 48 milliárd euróra csökkenhet.
Meghatározó azonban az államháztartás szerepe az egyensúlyi folyamatok tartósságában – fejtette ki lapunknak Samu János, a Concorde Értékpapír makroelemzője. Ebben egyelőre pozitív jeleket lát a szakértő, aki egyensúlyi szempontból helyesli a devizahitelezés korlátozását is. Sokan ugyanis ezek révén irreális, a valós gazdasági helyzetnek nem megfelelő likviditáshoz jutottak, s ez gyorsította az egyensúlyromlást. Azt is hangsúlyozta azonban, az önkormányzati lakáspolitikának is nagy szerepe lesz abban, hogy a következő időszakban megerősödhessen a lakáspiac. Az is fontos tényező lehet, hogy milyen bizonytalansággal szembesül a lakosság – ha például hagyja a gazdaságpolitika erőteljesebben ingadozni a forint árfolyamát, akkor óvatosabbá válhat a magánszektor az eladósodás terén.
A lakosság 4 százalék körüli finanszírozási többlete nagyjából fedezi is az állam forrásigényét – mutatott rá Barcza György, a K&H Bank vezető közgazdásza. Így pedig csak a vállalati szektor hiteligényét kell külső forrásból fedezni, amely jelenleg igencsak nyomott. A szakértő szerint azonban túlhangsúlyozták a bankok felelősségét a hitelezés szűkülésében, a recesszió miatt kialakult kapacitásfelesleg ugyanis eleve lenyomta a beruházási igényt, és ez még a következő években is így lehet. Rövid távon ugyanis inkább a belső fogyasztás és az exportpiacok felfutása javíthat a növekedésen. Ha az adócsökkentés elkezd hatni, akkor lát esélyt Barcza némi keresletbővülésre. A fő kérdés szerinte is az, hogy hosszabb távon csökkenhet-e a külső eladósodás, és most úgy látja, igen. A korábbi túlzott hitelfelvételhez szerinte ugyanis nagyrészt az járult hozzá, hogy a hiteligénylők nem a valós költségekkel szembesültek, amikor devizahitelért folyamodtak. A pénzpiacon így nem tudott érvényesülni az az egyensúlyi mechanizmus, amely a betéti és hitelkamatokat alapesetben meghatározná. Ezt szem előtt tartva – a majdani euróbevezetésünk figyelembevételével is – szerencsésebbnek tartja az elemző a devizahitelezés megszüntetését.
A GKI prognózisa egyébként az eddigi nulla körüli növekedés helyett már szinte érzékelhető, egyszázalékos bővülést tartalmaz 2010-re. Hangsúlyosan foglalkozik a kutatóintézet az újonnan felálló kormány kommunikációs bakijaival, amelyek szerintük hatással voltak a költségvetési mozgástér beszűkülésére is. Brüsszeli szakértők ugyanakkor már azt megelőzően jelezték, hogy a görög adósságprobléma eszkalálódása miatt várhatóan nem lesznek engedékenyek az EU-s döntéshozók Magyarországgal sem.

Benke Dávid Útelágazásnál a gazdaság -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.