BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Szükség van-e újabb IMF-hitel lehívásra?

Újabb IMF-hitel lehívása nélkül is finanszírozható a magyar államháztartás.

A megállapodásra nem a piaci források kiváltásához lenne szükség, hanem a spekulatív támadások elleni védelem miatt. A hétvégén záruló tárgyalások körüli feszültségek a többi hasonló programban szereplő országhoz képest marginális ügyekből alakultak ki.

Jelenleg leginkább az államadósságban megugró külföldi devizaarány jelent fejfájást, hiszen a kitűzött 30 százalékos szint közel másfélszeresére jutottunk a válság kitörése óta. A magas arány abban is tükröződik, hogy 35,2 milliárd euróra növekedett a tartalékállomány a második negyedév végére. Márpedig nyilvánvaló, hogy békeidőben nem lesz szükség ilyen magas állományra. Ha sikerülne tető alá hozni az új IMF-megállapodást, akkor akár az esedékes hiteltörlesztésre is fel lehetne használni a devizakészlet egy részét.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.