BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Végre egy jó hír a munkaerőpiacról

A trendforduló jele lehet a második negyedéves – kedvező – foglalkoztatási adat.

A 2008 ősze óta romló tendencia nyomán az akkori 3,9 millió feletti munkahelyből megszűnt majdnem kétszázezer, de az első negyedév óta már közel 60 ezer ember helyezkedett el – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataiból. A 3 millió 779 ezres foglalkoztatotti létszám azonban még mindig elmarad a tavaly ugyanilyenkor mérttől.

Az idénymunkák durván 30 ezres többletet tesznek ki, a bővülés másik fele viszont már a gazdasági növekedés beindulására vezethető vissza. A recesszió ugyanis már 2009 végére befejeződött, így nagyjából letelt az az időszak is, amely a munkaerő-piaci fordulathoz szükséges.

Ahhoz persze több időre van szükség, hogy felszívja a gazdaság a válság során keletkezett szabad kapacitásokat. Ezt jelzi, hogy a munkanélküliségi ráta még így is 11,1 százalékos, habár az első negyedéves csúcstól 0,7 százalékponttal kedvezőbb. Nem lépte át tehát a félmilliót az állástalanok száma, hajszálnyival maradt a bűvös határ alatt télen, azóta pedig lassan mérséklődik.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.