BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kampány vagy merész játék az IMF huzavona

Külföldi elemzői vélemények szerint csupán a október 3-ai választásokra készül a második Orbán-kormány. Korábban már bejelentett gazdasági szuverenitás és a megszorító intézkedések elutasítása jó kampány fogás de veszélyes lehet a teljes önállósodás.

Raffaella Tenconi, a Merrill Lynch közgazdásza szerint feltűnően nagy a kavarodás a kormányzó párt nyilatkozatai közt, ami arra utalhat, hogy mindez csupán a kampány része lehet. Az elemző úgy látja, hogy a Fidesz egyszerre kíván, megfelelni a választóknak miközben eleget kíván tenni a befektetői bizalom helyreállításának.

A következő 2-3 évben jöhetnek nehéz időszakok, amikor Magyarország, ha nem köt megállapodást a Nemzetközi Valutaalap (IMF) delegációjával akkor egyedül marad, melynek „sírás lehet a vége” – mondta el Tim Ash a Royal Bank of Scotland feltörekvő piaci elemzője. Az Unicredit, a Citigroup Inc. és a Morgan Stanley már a múlt hónapban azt mondta, hogy Magyarország számára előnyös lenne egy újabb IMF hitel megállapodás, mellyel a nemzetközi piacok helyzetének romlása esetén a kormány finanszírozása könnyebb és kevésbé költséges.

Miután októberben lejár a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött eddigi hitelmegállapodás, továbbra is kapcsolatban maradunk az alappal, de ebből nem következik az, hogy új hitelvonalat szeretnénk nyitni - jelentette ki a TV2 tegnap esti műsorában Kósa Lajos , a Fidesz alelnöke.

A Magyar Állam a rendelkezésére álló IMF-EU-Világbank hitelkeretből 2009 júliusa óta nem kezdeményezett lehívást, a piaci alapú finanszírozás megoldott, és az ország a következő időszakban is a piaci források igénybevételével számol - közölte az Nemzet Gazdasági Minisztérium.

Mindezek alapján eddig sem volt, és a jövőben sincs szükség új hitelmegállapodásra, tehát az őszre tervezett tárgyalásoknak nem célja egy újabb kölcsönmegállapodás megkötése. Szemben az MTI tegnapi értesüléseivel melyek szerint a tárca megerősítette a tárgyalások folytatódását, a minisztréium szerint csupán egy tárgyalási forduló zárult le, a tárgyalások nem szakadtak meg.

A Bloombergnek küldött levélben viszont az szerepel, hogy a Valutaalappal folytatott tárgyalások valószínűleg ősszel folytatódnak és megállapodást is kötnek ("The negotiations will likely continue int the autumn and an agreement will be reached" the Economy ministry said in an emailed answer to questions from Bloomberg News.). Az tény, hogy az email nem részletezi, milyen megállapodásra gondol a magyar kormány, ahogy ezt a hírügynökség a legfrissebb jelentése is megjegyzi.

Bloomberg - Világgazdaság Online-->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.