BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Merrill: Lassabb növekedés, nagyobb munkanélküliség várható

Az Egyesült Államokban 10 százalék fölé nőhet a munkanélküliség és a gazdasági növekedés is mérsékeltebb lesz az előzetes várakozásnál. A lassú növekedés nem tudja támogatni a munkanélküliség csökkenését - mondta Michael Meyer, a Merrill vezető közgazdásza.

Az Egyesült Államokban 10 százalék fölé nőhet a munkanélküliség a következő hónapokban, a gazdasági növekedés nem lesz elég gyors ahhoz, hogy az emberek visszatérhessenek a munkaerőpiacra.

A munkanélküliségi ráta 9,6 százalékra emelkedett szeptember elejére, a gazdasági növekedés a második negyedévben 1,6 százalékra esett vissza az első negyedéves 3,6 százalékról.

8,4 millió állás veszett el az Egyesült Államokban amióta a recesszió elkezdődött, ez a legnagyobb foglalkoztatási visszaesés a második világháború óta.

A növekedés túl lassú, hogy sikeresen támogassa a munkanélküliségi ráta csökkenését, mondta Michael Meyer a Bank of America Merrill Lynch közgazdásza. A munkanélküliségi ráta 10,1 százalékra emelkedhet a következő évben a korábban jelzett 9,5 százalék helyett. A gazdasági növekedés 1,8 százalékra lassulhat 2011-ben, eddig 2,3 százalékos növekedést valószínűsített a Merrill.

Barack Obama tegnap 50 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomagot jelentett be, és további élénkítésre lehet számítani. A program keretében infrastrukturális beruházások valósulhatnak meg, melytől azt várja Obama, hogy a munkanélküliség csökkenésnek indul. Az USA elnöke elkötelezett, hogy forrást találjon a program finanszírozására, de a Fehér Ház nem közölte, hogy a javaslatcsomagot miből fogják finanszírozni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.