BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Íme a második akcióterv - Matolcsy nyilatkozott

A profit felét fölözi le a kormány válságadó formájában három ágazat esetében, a magánnyugdíjpénztári befizetések 14 hónapos átirányítása mellett pedig a kabinet újragondolja az úgynevezett második pillér jövőjét és működésének egészét is.

A távközlési, energiaipari és kereskedelmi ágazattól a profit felére rugó válságadó befizetését kéri a kormány a következő három év során - közölte csütörtök délelőtt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter. A tárcavezető hozzátette: az első akcióterv sikeres volt, ám a folytatására van szükség a 3,8 százalékos 2010-es, valamint a 3 százalék alatti jövő évi deficitcél valóra váltása érdekében. A kormány a bankok mellett további három szektortól kért az eddiginél jelentősebb részvállalást a közteherviselésből, a távközlési, az energiaipari, valamint a kereskedelmi cégektől. A válságadót pénteki ülésén véglegesíti a kormány.

A válságadóról további részleteket itt olvashat!

A kereskedelem esetében 500 millió forintos nettó árbevétel alatt nem kell adót fizetni, 500 millió és egymilliárd forintos árbevétel között pedig 0,1 százalék lesz az adó. A százmilliárd forint feletti árbevétel esetén 2 százalék lesz az adó mértéke.

Emellett a kormány az észt utat követi akkor, amikor 14 hónapra az állami nyugdíjkasszába irányítják át a magánnyugdíjpénztári befizetéseket. Ez a tagok számára nem veszteség, hiszen e befizetésük után is képződik nyugdíjjárandóság.

A kormány nem elégedett az úgynevezett második pillér teljesítményével, mivel a megtérülés aránya a magánkasszákban alacsonyabb, mint az állami szférában, ezért szükség van az időskori ellátások teljes újragondolására. Ezért nyílik meg a visszalépés lehetősége az állami TB-alapba mindenki számára a következő hónapokban.

Matolcsy György tájékoztatóján úgy fogalmazott: az új világrend keretében az EU minden tagállamának a saját megoldását kell megtalálnia arra a kérdésre, hogy miként képes növekedni, miként válik versenyképessé, miként képes munkahelyeket teremteni. Erre a magyar kormány azt a választ adta: a foglalkoztatást, az egyensúlyteremtést és a növekedés beindítását egyszerre, párhuzamosan kell megvalósítani.

A sajtótájékoztatón Szíjjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője arról is tájékoztatott, hogy a Magyar Kármentő Alappal kapcsolatos felhívó levelet a következő napokban minden magyar háztartás kézhez kapja, a csomagnak pedig része egy, az adományok továbbítását lehetővé tevő csekk is.


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.