BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína a fékre lépett, az elemzők örülnek

Kína gazdaságának rohamos növekedése a harmadik negyedben lassult, miután a bővülése fenntarthatóbb szint felé tart.

A világ második legnagyobb gazdasága július és szeptember között 9,6 százalékkal növekedett, az előző negyedben feljegyzett 10,3 százalékkal szemben, ám a növekedés még mindig messze a legnagyobb bármely más jelentős gazdasághoz képest.

A csökkenés vélhetően kihat a globális élénkülésre, mert gyengül Kína kereslete a vasérc, gépi berendezések és egyéb importcikkek iránt, ez pedig negatívan érinti az Egyesült Államok, Ausztrália, Európa és más olyan országok gazdaságát, amelyek a viszonylag robosztus Kínára tekintenek az export kapcsán.

Alistair Thornton, a Global Insight szakértője az AP-nek úgy nyilatkozott: hosszabb távon a lassulásból profitálhat a világgazdaság, mert a kínai gazdaság nem növekedhet ilyen nagy ütemben és ennyire kiegyensúlyozatlan módon. Az év első három hónapjában a kínai gazdaság hatalmas mértékben, 11,9 százalékkal növekedett, elsősorban az erőteljes állami élénkítő programok hatására.

A kommunista ország vezetői azonban a gazdaság túlhevüléséért tartanak, ezért fokozatosan csökkentik a konjunktúraélénkítő intézkedéseket. Peking a héten váratlan kamatemeléssel lepte meg a piacokat, amellyel vélhetően a banki hitelezést szeretné visszafogni. "Az adatok azt mutatják, hogy a kínai gazdaság lágyan fog landolni" – fogalmazott Tom Orlik, a Stone & McCarthy kutató intézet szakértője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.