BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán last minute százmilliárdjai - Túlteljesülhet a hiánycél

Tiltakoznak a magánkasszák – A kereskedőknél lesz sávos a különadó

A még az előző kormány által vállalt 870 milliárd forintnál jóval alacsonyabb, mintegy 700 milliárd forint lehet az idei költségvetési hiány a napokban bejelentett újabb kormányzati lépések hatására. Lapunk számítása szerint az évből még hátralévő három hónap várható egyenlegét, a kilátásba helyezett különadókat és a magán-nyugdíjpénztári járulékok november 1-jétől történő átirányítását figyelembe véve a GDP 2,6 százalékára szorítható a pénzforgalom szerinti deficit.

Az más kérdés, hogy ez az EU számára mérvadó eredményszemléletű elszámolásban mennyit takar, egyáltalán nem biztos, hogy Brüsszel például rábólint a nyugdíjjárulékok „bekalapozásának” egyenlegjavító hatására.

A terveket amúgyis heves tiltakozás övezi. Az éppen zajló pénztár-konferencián Kozek András, a Stabilitás Pénztárszövetség elnökségi tagja leszögezte: havonta átlagosan tízezer forintot vesz el a kormány a ma még aktív korú, 20–50 éves lakosság nyugdíjcélokra félretett pénzéből. Heves viták övezik a telekommunikációs, energiaipari és kereskedelmi cégekre kivetendő, három évre szóló különadókat is. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tegnap megerősítette: a kormány az adott vállalatok nyereségének mintegy felét vonná el „válságadó” formájában.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.