BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sorsdöntő bejelentésre várnak a piacok

A magyar gazdaság sorsát a következő hetekben döntően az fogja meghatározni, hogy a várakozásoknak megfelelően sor kerül-e a kormányzati gazdaságpolitika irányvonalának, és az ennek megvalósításához szükséges intézkedések meghatározására – nyilatkozta Horváth István, a K&H Alapkezelő befektetési igazgatója.

Az előzetes tervek szerint Orbán Viktor még ezen a héten „fajsúlyos gazdasági bejelentéseket tesz” – mondták a Népszabadságnak kormány közeli források, akik úgy fogalmaztak: várható bejelentések akár „kettes számú akciótervnek” is lehet nevezni.

A hónapban, a jövő évi költségvetés sarokszámainak meghatározásakor látható lesz az is, milyen intézkedésekkel kívánja a kormány elérni a jövő évre vállalt költségvetési hiánycélt. Az intézkedések megismeréséig a hitelminősítők által bizonytalannak ítélt kilátások miatt félő, hogy ismét romlik hazánk nemzetközi megítélése, és előtérbe kerül Magyarország kockázati besorolásának rontása, mondta el Horváth István.

Tartani fogjuk a hiánycélt – mondta Varga Mihály a következő évi deficitcélról nyilatkozva. Matolcsy György, Nemzetgazdasági Miniszter szerint a hitelminősítők egyre jobbnak tartják a közép-kelet európai régió kilátásait.

A hazai GDP növekedésében továbbra is a német gazdasági növekedés által hajtott hazai exportpiac bővülése fog dominálni, így a legnagyobb szerepe annak lesz, Németország továbbra is tartani tudja-e az uniós átlagnál magasabb gazdasági növekedést, a K&H Alapkezelő szerint.

Az idei 1 százalékot követően jövőre 2,5 százalék körül, a korábban vártnál lassabban bővülhet a GDP Magyarországon a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzése szerint, mivel a külső kereslet növekedési üteme lassul, miközben a belföldi kereslet csak lassan élénkül.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.