BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Bernanke: az USA élénkülése a világgazdaság erősödésének kulcsa

Az amerikai jegybankelnök kiállt a jelenlegi monetáris politika mellett, amely szerint a FED folytatja a 600 milliárd dolláros eszközvásárlási programját. Ben Bernanke hangsúlyozta, hogy az amerikai gazdaság élénkülése a kulcsa a világgazdaság fellendülésének. Ázsiában kamatemeléstől tartanak a piacok, Görögországban 5 milliárd eurós megszorító csomagot jelentettek be. Cashline elemzés.

Nemzetközi viszonylatban továbbra is éles kritika éri a FED-et a dollár szándékos gyengítése miatt, elsősorban az ázsiai országok neheztelnek a döntés miatt. Az Egyesült Államokban sikeres lett a General Motors (GM) tőzsdei visszatérése. Az autógyártó nyilvános kibocsátásának értéke elérte a 20,1 milliárd dollárt, amely a tengeren túli börze legnagyobb amerikai kibocsátása.

Az elkövetkezendő napokban leosztott túljegyzési opciókat is figyelembe véve az ügylet akár a 23.1 milliárd dollárt is elérheti. A részvények 3,6 százalékos pluszban, 34,19 dolláron zártak.

A gazdaság élénkítésére Európában is több lépést tesznek. Görögország további adóemelésre és a kiadási oldal lefaragására kényszerül a zsugorodó gazdasági növekedés miatt, hogy elérje az EU és az IMF által előirányzott éves 8 százalékos hiánycélt.

A fiskális szigorítás közé tartozik a nyugdíjak nominális értékének befagyasztása, az egészségügyi kiadások csökkentése és az élelmiszereket érintő áfakulcs 11százalékról 13százalékra történő emelése. A lépések hatására az éves deficit jövőre 7,4százalékra mérséklődhet szemben az idei 9,4százalékról, így jogosultá válhat Görögország a 110 milliárd eurós kedvezményes EU-IMF hitelcsomag lehívására.

Az ázsiai piacok a kínai kamatemelési félelmek miatt a kereskedés első felében ismét esésnek indultak, majd éles fordulatot véve többségükben pozitív tartományban zárták a napot. A háttérben egyesek szerint a megugró lakossági spekulációs aktivitás állhat, ami általában az emelkedési szakasz utolsó fázisát szokta jelenteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.