BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy: indokolatlan a jegybanki kamatemelés

A kormány nem ért egyet a jegybank kamatemelésével, mert ezt a magyar gazdaság folyamatai és az államháztartás helyzete nem indokolja.

Az idén a GDP tervezett 0,9 százalékos csökkenése helyett, 1 százalékos növekedése várható, vagyis a növekedési teljesítmény várhatóan 2 százalékkal lesz jobb, mint azt 2009-ben a költségvetés tervezésekor számították. Ennél is lényegesebb, hogy 2010-ben Magyarország biztonságosan tartja a 3,8 százalékos költségvetési hiányt, amely teljesítménnyel az Európai Uniós (EU) tagok közül az ötödik legalacsonyabb deficitjével rendelkezik. 

A 2011-re várható pénzügyi és gazdasági folyamatok sem indokolják az alapkamat emelését. A jövő évre tervezett 3 százalék alatti deficit minden mértékadó elemző szerint korrekt és reális, azzal 2011-ben is az EU 27-ek ötödik legalacsonyabb deficitjével számol Magyarország. Egyúttal Svédország mellett Magyarország lesz az egyetlen olyan EU-s tagállam, ahol jövőre az államadósság szintje csökken.

Az Európai Bizottság jövő évi előrejelzései szerint ez nem így lesz, de a miniszter szerint "hiteltelen és professzionálisan megalapozatlan" az Európai Bizottság Magyarországgal kapcsolatos gazdasági előrejelzése. Az EB szerint az idei 78,5 százalékos GDP-arányos államadósság szint a kormány szándékaival ellentétben jövőre tovább emelkedhet a Bizottság szerint. 2012-ben folytatódhat a tendencia a tanulmány szerint és 81,6 százalékra emelkedhet.

A nézeteltérés hátterében a magánnyugdíjpénztárakból a költségvetésbe áramló pénzek sorsa feletti bizonytalanság áll. Az EB még nyilván nem tudta figyelembe venni a kormány legújabb törvényjavaslatát, így a jövőre betervezett 530 milliárdnyi pénztári vagyon államhoz kerülését még nem látta biztosítottnak. Amennyiben ez bekövetkezik, az Uniónak el kell döntenie, hogyan számolja el a beérkező vagyont.

Szólhatnak érvek a mellett, hogy a bevételek a korábbi évek egyenlegét javítsák, ebben az esetben Magyarország elvileg már évek óta teljesíti a 3 százalék alatti GDP-arányos hiányt.

Erről bővebben: Mi lesz a nyugdíjpénzek sorsa?

Magyarországon 2011-2013 között biztonságosan beállítható a 3% alatti államháztartási deficit, amelyet a fokozatosan javuló gazdasági növekedés, bővülő foglalkoztatás, emelkedő beruházások és a kormány által megindított strukturális reformok alapoznak meg. Szemben a korábbi évek adathamisításaival, az előttünk álló években Magyarország megbízható tagállam kíván lenni, és reformjaival vissza kívánja szerezni a nemzetközi közösség elismerését és saját tekintélyét - zárul a minisztérium közleménye.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.