BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem kirívó a magyar példa

Jövőre már fél Európában lesz különadó a bankszektorban

Európa több országában fontolgatják különadók bevezetését, főként a költségvetési konszolidáció érdekében, azonban felmerülnek egyéb szempontok is. A különadó nem feltétlenül egyes szektorokat terhel, még Magyarországon is volt példa általános jellegű különadóra. Sőt, az sem alapszabály, hogy csak a gazdasági társaságokkal fizettessen ilyet egy kormány, a magánszemélyekre is terhelheti azt. Mégis jelenleg a bankok különadója számít „divatnak” a kormányok körében, ez politikailag is könnyen eladható, mivel a pénzintézetek nem túl népszerűek a választópolgárok körében.

A lengyel parlament is tárgyal a pénzintézetek különadójáról, melyet a mérlegfőösszegre vetnének ki, mértéke annak 0,3 százaléka lenne. Az első tervek szerint a magyar bankadó is hasonló alapon számolódott volna, ám végül könyvelési szempontoknak jobban megfelelve nyereségalapon vetették ki.

További részletek a holnapi Világgazdaságban!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.