BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Némi meglepetésre emelte az alapkamatot a Monetáris Tanács

25 bázisponttal, 5,5 százalékra emelte mai üléésén a jegybanki alapkamatot a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa. Elemzők korábban inkább a tartást valószínűsítették.

A Monetáris Tanács legutóbb idén áprilisban módosította az irányadó alapkamatot: akkor 0,25 százalékponttal 5,25 százalékra csökkent. Az MNB 2008 novembere óra folyamatosan mérsékelte a kamatot, akkor 11,5 százalékon állt az irányadó ráta.

Hét nagy londoni befektetési és elemző ház - Morgan Stanley, Goldman Sachs, Barclays Capital, 4cast, BNP Paribas, TD Securities, JP Morgan - közül három látott esélyt arra, hogy a magyar jegybank még az idén, akár már hétfőn (4cast) kamatot emelhet, tekintettel az adóintézkedések következtében is várhatóan romló inflációs kilátásokra és a szintén romló piaci környezetre.

A Reuters elemzői konszenzusa már és a hátralevő egy hónapra is tartást valószínűsített. A hétfői kamatdöntő ülésen ezzel hetedik alkalommal hagyhatja 5,25 százalékon az alapkamatot a monetáris tanács – derült ki a Reuters rendszeres havi felméréséből. Mindössze egy elemző véli úgy, hogy már most elkezdődhet az emelés egy negyed százalékpontos lépéssel.

A Goldman Sachs 2011 második felére várja az MNB első kamatemeléseit.

Kormány vs MNB - sokadik fejezet

Mai hír, hogy a kormány szeretné a jövő évi inflációs cél emelését elérni, 3,5 százalékra. Az inflációs cél meghatározása a jegybank legfőbb feladata, abba a kormánynak beleszólása nincs. A jövő év márciusában azonban a Monetáris Tanács négy tagjának lejár a mandátuma, és a helyükre - egy már elkészült törvénymódosítással -  a kormány jelölhet tagokat, így közvetve a lehetősége lesz a monetáris döntések befolyásolására.

A 2011-es költségvetési törvényjavaslat egyik mellékletében olvasható kitekintésben 3,5 százalék körüli inflációs előrejelzések vannak 2014-ig bezárólag. A Matolcsy György vezette Nemzetgazdasági Minisztérium pedig pár hete egy Brüsszelnek elküldendő, tízéves távlatban gondolkodó dokumentumban még egyértelműbbé tette, mit is szeretne. Az új kormány intézkedései nélkül kalkulált alappálya a mostani inflációs célnak megfelelően háromszázalékos fogyasztóiár-indexet vetít előre, azonban a kormány lépéseit és terveit magában foglaló – úgynevezett normatív – pálya 3,5 százalék körüli számokat szerepeltet a 2015-ig. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.