BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Simor üzent Orbánnak - Miért pont most emelt kamatot a jegybank

A kormány és a jegybank szembenállása állhat elemzők szerint a meglepő lépés hátterében. A várakozásokkal szemben szigorított a monetáris politikán az MNB

Bár egyre többen emlegették a hét végén mint lehetséges kimenetelt, mégis meglepetésnek számított a jegybank tegnapi kamatnövelése. A bő fél évig 5,25 százalékon nyugvó irányadó rátát negyed százalékponttal emelte meg az MNB monetáris tanácsa, szinte egyhangú döntés nyomán. A lépés hátterében elsősorban a romló inflációs kilátások álltak, ezt az élelmiszerárak váratlan emelkedése mellett például a különadók bevezetésével magyarázta a jegybank.

A cikkhez tartozó jegyzet itt olvasható!

Javított viszont a bővülési prognózison az MNB: két év alatt 4 százalékig gyorsulhat a GDP-növekedés, még úgy is, hogy a kamatemelés ezzel ellentétes hatású. Bár a lépést követő kommentárban szerepelt további kamatnövelésre utalás, egyelőre szakértők nem számolnak emelési ciklus elindulásával. Inkább a jegybank és a kormány szembenállásának jeleként értékelik a tegnapi döntést. Hiába emelte meg az elemzők számára is váratlanul a monetáris tanács az alapkamatot, a forint zuhanórepülésbe került tegnap délutánra.

Az euró több mint 3 forinttal lett drágább, 283 forint fölött jegyezték, a svájci frank bő öt forinttal, 216 forint fölé drágult. A szakértők szerint a nemzetközi hangulat mellett a monetáris és a fiskális politika közötti konfliktus mélyülése is szerepet játszhatott a gyengülésben.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.