BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább emelkednek a hazai fizetések

Folytatódott a mérsékelt növekedés a fizetésekben ősz elején is, a bruttó keresetek szeptemberben 2,3, az első kilenc hónapban átlagosan 2,4 százalékkal emelkedtek – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. Tavaly óta némileg gyorsult a bérnövekedés üteme, mivel 2009-ben az állami szférában dolgozók nominálisan is jóval kevesebbet kerestek, mint egy évvel korábban, így a versenyszféra fizetésemelkedését teljesen ellensúlyozták. Az idén kiegyenlítettebb a helyzet, mivel visszakaptak valamennyit az elveszített 13. havi illetményből az állami alkalmazottak. Ezzel együtt is csökkent az utóbbi kör bruttó fizetése, az első három negyedévben 1,1, szeptemberben 1,8 százalékkal. A legalább öt főt foglalkoztató magáncégeknél eközben 4,1, illetve 4,2 százalékos bruttó emelést mért a statisztikai hivatal.

Az szja sávjának januári emelése nyomán mindkét szférában infláció felett emelkedtek a nettó keresetek, a versenyszektorban 8,7, az államiban 7,3 százalékkal. Összességében 8,2 százalékkal többet vihettek átlagosan haza az alkalmazásban állók, az átlagbér környékén keresők jártak elsősorban jól az adókönnyítéssel. A reálkereset éves átlagban 2,9 százalékkal haladta meg a 2009-es azonos időszakit. Jó hír, hogy tavasz óta stabilan növekszik az alkalmazotti létszám is, szeptemberben már 2,9 százalékkal több volt a munkahely, mint egy évvel korábban. A közszférában dolgozók 1,9 százalékkal voltak többen a hónap során (közel 789 ezren).

Jelenleg is folynak a jövő évi bértárgyalások; a kormány az inflációt meghaladó keresetemelkedésre tett javaslatot, ugyanakkor az egykulcsos adóval a nettó átlagkereset ismét jobban fog növekedni a bruttónál. Arra számítanak azonban a szakértők, hogy ez jobban növeli majd a megtakarításokat, mint a fogyasztást, így jelentős inflációs hatástól nem tartanak. Ha valóban beindul a gazdasági bővülés jövőre – erre van esély a beruházások növekedése nyomán –, akkor fenntartható is lehet a bérkiáramlás gyorsulása, ellenkező esetben azonban középtávon elinflálódhat a mostani bérelőny. BD

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.