BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A menetrend: hitelezni és imádkozni - mondja Dr. Végzet

Nouriel Roubini, a New York-i Egyetem professzora 4 százalékos globális gazdasági növekedésre számít jövőre, de komoly kockázatot lát az adósságválsággal küzdő Európai Unióban.

A dr. Végzet becenévre hallgató közgazdász számításai szerint Kína, India és Brazília egyaránt 6,3 százalékos GDP-arányos gazdasági növekedésre számíthat jövőre, ami éppen háromszorosa annak a 2,1 százalékos élénkülésnek, amely a fejlett államok előtt áll.

Roubini a Telegraphnak nyilatkozva elmondta: a kettős recesszió esélye csökkent, ugyanakkor a következő hat hónapban komoly kockázatot jelent az eurózóna helyzete. Megfogalmazása szerint a menetrend a térséget illetően továbbra is ez: hitelezni és imádkozni, hogy likviditási nehézségről és nem fizetésképtelenségről van szó.

A közgazdász várakozásai szerint Portugália és Görögország 2011-ben is a recesszióval küzd majd, míg a nemrég kisegített Írország 1 százalékos növekedést mutat. Roubini osztja az Európai Központi Bank elnökének nézetét, miszerint meg kell növelni a jelenleg 750 milliárd eurós uniós mentőalapot.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.