BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az EU is segítene az EKB-nak stabilizálni a piacokat

Az EU által felállított 440 milliárd eurós mentőcsomagból az államkötvények vásárlásának lehetőségét is fontolgatják brüsszeli tisztviselők - tudta meg a Financial Times.

Az Európai Bizottságban formálódó terv szerint a 440 milliárd eurós mentőcsomagból – mely a fizetésképtelen tagállamok megmentésére lett felállítva – államkötvényeket is venne az EU. Egyelőre csak az Európai Központi Bank (EKB) próbálja stabilizálni a piacokat kötvének felvásárlásával.

Az Európai Bizottság tisztviselői szerint ez a megoldás lehetővé teszi, hogy azoknak az országoknak segítséget nyújtsanak, melyeknek nincs szükségük több éves hitelprogramra, hogy orvosolják likviditási problémáikat.

Az eurózóna tagországainak jövőre 560 milliárd eurónyi adósságot kell visszafizetniük, ileltve megújítaniuk. Portugáliának a jövő év közepéig 20 milliárd euró adósságot kell visszafizetni, vagy megújítani.

Egyre komolyabb problémákkal kell szembenézniük a tagállamoknak. Németország azt javasolta, hogy egy közös válságkezelési mechanizmus kialakításával, a kötvénytulajdonosok veszteséget könyveljenek el eszközeik után akkor, ha egy ország fizetőképtelenné válik. Több tényező közt ez okozta az ír kötvénypiacok leállását.

Az EKB kilépési stratégiát helyezett kilátásba a kötvénypiacról, mely felerősítette az aggodalmakat. A jegybank egyes tagjai azonnali kilépést szorgalmaztak a piacról. Ez is közrejátszott, hogy a befektetők büntetni kezdték a perifériális eurózónás tagállamokat.

A bankok csökkentették a görög, ír, portugál és spanyol adósságpapírok állományát – közölte a Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) hétfőn. „Aggodalomra ad okot, hogy az euróövezeti szuverén adósságválság újra felerősödött” – írta a BIS. „Az ír kötvények különösen erős nyomás alá kerültek, de a görög, portugál, spanyol, majd később a belga és az olasz kötvényeket is érintette” – olvasható a bank jelentésében.

Az Írországnak nyújtott 85 milliárd eurós hitel nem nyugtatta meg a befektetőket. „Rövidtávon a szuverén adósságválság fokozódni fog” – mondta Dirk Hoffmann-Becking. A Stanford C. Bernstein közgazdásza.

A hét elején úgy tűnik, hogy a nyomás enyhül az eurózónán, az európai vezető tőzsdeindexek minimális erősödésben állnak, a nemzetközi hangulat viszonylag kedvező.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.