BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország élet-halál ura - Mennyi pénze van az IMF-nek?

Simon Johnson, az IMF korábbi vezető közgazdásza a The New York Timesban arról ír, mit jelent az uniós vezetők mentőcsomaggal kapcsolatos megállapodása és mekkora az esély arra, hogy egy európai állam csődöt jelent?

A hivatalos vélemény szerint az EU döntéshozói a hétvégén elutasították a német szigorítási javaslatot, így a piacok megnyugodhatnak, mivel nincs kilátásban bármely uniós tagország csődje. Ugyanakkor az eurózóna vezetőinek megállapodásának alapos olvasása megmutatja, hogy messzemenő következményei lehetnek az eurózóna válságának a jövőben.

A két és fél oldalas dokumentum egyik fő eleme, hogy ha egy országot fizetésképtelenné nyilvánítanak, akkor át kell strukturálnia adósságát és erről a kérdésről az eurócsoport pénzügyminisztereinek kell egyhangú döntést hoznia. És itt van a kutya elásva, mivel mindez azt jelenti, hogy egy eurózóna tagország elzárhatja bármelyik társát az olcsó és nagy mennyiségben hozzáférhető forrástól.

Johnson ezért arra számít, hogy egyfajta fordított Hanza Szövetség jön létre Németország, Hollandia, Ausztria, Finnország és Észtország részvételével, Németország pedig gyakorlatilag vétójoggal rendelkezik a kérdésben. Ráadásul, ami a forrásokat illeti: az EU és az IMF ki tudja segíteni Spanyolországot és Portugáliát, de ahhoz már biztosan nem rendelkezik megfelelő kerettel, hogy Olaszországot, Belgiumot vagy bármelyik más nagyobb államot megtámogassa.

Az IMF persze bevethet további pénzeket, de gyakorlatilag a Valutaalap kasszájában jelenleg ezer milliárd dollár áll rendelkezésre. A szakértők az 500 milliárd dollár feletti készpénzes kihelyezések esetén már elsápadnak. Ehhez adódik még az IMF saját pénze, a Special Drawing Rights, azonban egyetlen ország sem szeretné, ha a Valutaalap a maga nyomtatta pénzzel jegybankként irányítaná a világot anélkül, hogy egy ország felügyelné.

Az euró tartalékvaluta, ennek következménye pedig az, hogy a zóna tagországai "túl nagyok a csődhöz", de hogy az EKB esetleges adósságkezelési segítsége mekkora inflációt gerjeszt, abba senki nem mer belegondolni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.