BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország nem adna pénzt a spanyoloknak

Éles ellentétek közepette indultak tegnap a tárgyalások az eurózóna bajba jutott országai megmentése ügyében. Kínában az inflációs adatok okoznak fejtörést, mindenki a növekedésre fókuszál, háttérbe szorítva a monetáris szigorítás lehetséges negatív hatásait – áll a Cashline keddi elemzésében.

Az uniós mentőalap fő finanszírozója, Németország továbbra is ellenzi és egyelőre nem tartja szükségesnek a 750 milliárd eurós EFSF alap bővítését, illetve a közös EU-kötvények kibocsátását. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) továbbra is az alap bővítését sürgette a befektetők megnyugtatása érdekében.

Amennyiben Spanyolország is rákényszerül a mentőcsomag igénybevételére, akkor nagy valószínűséggel nem lesz elegendő a jelenlegi keretösszeg (Egy esetleges nemzetközi mentőcsomag felvételét azonban Spanyolország továbbra is cáfolja, pénteken pedig új megszorító intézkedéseket fogadott el a parlament – A szerk.).

A hétfői inflációs adat miatt újra felerősödtek Kínában a kamat-emelési félelmek. Az ázsiai piacok egyelőre ötödik napja emelkednek, egyelőre mindenki a növekedésre fókuszál, háttérbe szorítva a monetáris szigorítás lehetséges negatív hatásait. A piaci szereplők a hét végére várják a következő kínai kamatemelést.

Minimálisan korrigált az olajár, miután 26 hónapos csúcspontot alakított ki 90 dollár felett az elmúlt napokban. Az arany és az ezüst új csúcsra ment a tegnapi kereskedésben (arany történelmi csúcson, míg az ezüst 30 éves rekord magasságban van) és ma reggel csak minimális negatív korrekciót tükröznek.

Egyelőre kedvez az a hír a tőzsdéknek, hogy Obama támogatja az adócsökkentési program kiszélesítését, ugyanakkor a költségvetési hiány további növelése nyomással lehet a kötvénypiacra.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.