BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína az USA hóna alá nyúlt

Az Egyesült Államok és Kína 45 milliárd dollár értékben írtak alá exportszerződéseket washingtoni közlés szerint. Ezek között szerepel egy 19 milliárd dollár értékű szerződés, amely 200 Boeing utasszállító repülőgép Kínába történő leszállítását irányozza elő.

A szerződések Hu Csin-tao kínai elnök hivatalos amerikai látogatása során jöttek létre.  Az Egyesült Államok 12 államában működő exportcégekkel kötött 70 szerződést méltatva Barack Obama elnök hangsúlyozta, hogy ezek 235 ezer amerikai munkahelyet biztosítanak.

Ugyanakkor Obama ismételten sürgette, hogy a kínai jüan gyorsabban erősödjön a dollárral szemben, egy ilyen lépés ugyanis megfékezhetné a mesterségesen alacsony árakon lebonyolódó kínai exportot. Válaszában Hu megígérte, hogy könnyítik az amerikai cégek, számára a kínai megbízások elnyerését, ez évente több mint 88 milliárd dolláros piacot jelent. Obama erre úgy reagált: örömmel üdvözli, hogy ezentúl nem diszkriminálják majd az amerikai vállalkozásokat a kínai megbízások esetében. Az AP által idézett kommentárok szerint a most bejelentett megállapodások jól tükrözik, hogy Kína erősödése segítheti az amerikai fellendülést.

A kínai GDP 2010-ben a vártnál gyorsabb ütemben, 10,3 százalékkal növekedet. A belföldi befektetések és a fogyasztás 9,5 százalékponttal járult hozzá a tavalyi növekedéshez, míg a nettó export hozzájárulása 0,8 százalékpont volt. A fogyasztói árak tavaly decemberben 4,6 százalékkal emelkedtek az egy évvel korábbi időszakban feljegyzett adathoz viszonyítva, ami lassulást jelez a novemberben 28 havi csúcsot jelentő 5,1 százalékhoz képest.

A Reuters által megkérdezett közgazdászok szerint a kínai infláció idén átlag 4,3 százalékos lesz, meghaladva a kormány által 4 százalékban megállapított felső határt. A gazdasági növekedés pedig idén 9,3 százalékra lassul a tavalyi 10,3 százalékról. A hírügynökség szerint a erőteljes növekedés további lendületet adhat Pekingnek a gazdaság túlpörgésének megakadályozásához. Az elemzők kamatemelésre, szigorúbb hitelfeltételekre és az árnyomást enyhítő intézkedésekre számítanak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.