BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Matolcsy: Egységes bankadót az unióban!

Erősen monetáris szemléletű, a tagállami hiányok és államadósság csökkentésére koncentráló gazdasági reformterv végrehajtását ígérte az Európai Parlamentben a magyar elnökség nevében Matolcsy György.

Az Európai Unió helyzetének megszilárdítását szolgálja a magyar elnökség összes gazdasági jellegű prioritása - jelentette ki Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter hétfőn Brüsszelben.

Az elnökségi programot az Európai Parlament gazdasági és pénzügyi bizottsága előtt bemutatva hangoztatta: Magyarország elkötelezett az erős EU iránt, ehhez pedig nélkülözhetetlen egy erős eurózóna is. Az EP valamennyi magyar prioritást támogatta - szögezte le a miniszter az ülés után tartott sajtótájékoztatón.

Matolcsy György szerint a következő hónapokban „meg kell erősíteni a költségvetési fegyelmet, nagyobb szerepet kell adni az adósságrendezésnek, meg kell erősíteni a nemzeti fiskális kereteket is” - közölte a Hírszerző.

„Nagy viták övezték a bankadó bevezetését, de most már tíz uniós tagállamban létezik ilyen valamilyen formában, ideiglenes vagy, állandó. A bankadó kockázatos, visszatarthatja a bankokat a finanszírozástól, de mind a tíz tagállamban volt egy nagyon fontos érv: a növekedéshez rendbe kell tenni a gazdaságot, megállítani az államadósság növekedését, ez a 2008 előtti konjunktúra feltétele. Ezért a bevételeket célzottan a növekedésre kell fordítani, a magyar elnökség egységes, harmonizált európai bankadót akar” – mondta Matolcsy.

 Egy hasonlattal élve úgy fogalmazott, Keynes alapelvéből kell kiindulni a bankadóval kapcsolatban: „rossz időben” a bankadónak a költségvetés konszolidálását kell szolgálnia, ha pedig minden rendben, akkor a tartalékok felhalmozását.

Az euró árfolyamával kapcsolatban azt mondta, annak nem kell célt kitűzni, a pénzpiac, és az önálló jegybankok alakítják mindenhol, politikusoknak nem lenne tanácsos véleményt megfogalmazni bármilyen árfolyamra sem. „Olyan gazdaságpolitikai közeg kell, amiben növekedés van, gyerekek születnek, így minden árfolyam jó lesz.”

A Tobin-adóval kapcsolatos kérdésekre Matolcsy azt válaszolta, hogy két szempontot kell szem előtt tartani: egyrészt, hogy a pénzügyi válság a bankszektorból ered, a másik, hogy „ne lőjük lábon magunkat”, alapos vizsgálat után lehet a kérdésben dönteni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.