BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Németország nem akar nagyobb mentőcsomagot

Hétfőn és kedden találkoznak az eurózóna pénzügyminiszterei, megvitatni a válságmenedzselés további mikéntjét, ám a tagok erősen megosztottak a kérdésben.

Az Európai Bizottság elnöke, Jose Manuel Barroso többször sürgette már az európai vezetőket, hogy növeljék meg a válságmentésre rendelkezésre álló pénzmennyiséget, ám az ellenállás épp Németországból, az Unió legnagyobb gazdaságából érkezett. A tagállam politikusai szerint a 750 milliárd eurós biztonsági háló épp elég nagy, ráadásul alig egytizedét használták csak eddig fel, tavaly novemberben, Írország megsegítésére. "Nem értem Barroso megjegyzéseit. Ha csak egy kis részét használtuk fel, nincs szükség megbeszélésre arról, hogy növeljük meg - mondta Guido Westerwelle  német külügyminiszter a Tagesspiegel am Sonntag című hetilapnak.

Barroso ugyanakkor úgy nyilatkozott a elvárja, hogy Németország tartsa tiszteletben a Bizottság feladatát. "Nem csak jogunk, de kötelességünk is elmondani az európai embereknek, mit is tartunk helyesnek" - nyilatkozta a Spiegelnek.

Elemzők szintén úgy vélik, a mostani mentőcsomag kerete nem lesz elegendő, ha egy nagyobb gazdaság, például Spanyolország megmentése kerülne napirendre. A belga pénzügyminiszter, Didier Reynders szerint legalább a kétszeresére, 1 500 milliárd euróra kellene növelni a keretet. A mostani mentőcsomag több részletből áll. A 440 milliárd eurós Európai Pénzügyi Stabilitási Alapból (EFSF), melyet a 17 eurózóna-tag garanciái támogatnak, 250 milliárd euró áll rendelkezésre a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) és további 60 milliárdot ad össze a 27 EU-tag.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.