BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Orbán megszelídült Barroso jelenlétében

Magyarországot nagyon komoly támadás érte, ennek második szakasza most kezdődik – fogalmazott Orbán Viktor a José Manuel Barrosóval tartott sajtótájékoztatón.

A miniszterelnök elmondta: a médiatörvényt szélsőséges és érzelmektől fűtött kommentárok kísérik, ugyanakkor Magyarországot meggyengítik a rossz politikai viták. Orbán Viktor leszögezte: az Európai Uniónak kell eldöntenie, hogy megfelel-e a számára a jogszabály és biztos abban, hogy a közösség diszkriminációmentes véleményt formál a törvényről.

A kormány mindent megtesz, hogy a médiatörvény ne akadályozza a sikeres magyar elnökséget, hiszen ez mindenki érdeke. Emellett fontos megjegyezni, hogy a kormány figyelemmel kíséri a médiatörvény működését és ha ennek során bármilyen politikai probléma beigazolódik, akkor módosítanak rajta.

A kormányfő leszögezte, hogy a magyar elnökség számára elsősorban a gazdasági kérdések, így az euró stabilizálása, valamint az unió bővítése számít. Magyarország támogatja a balkáni országok csatlakozását.

José Manuel Barroso leszögezte: megvitatta Orbán Viktorral a médiatörvényt. Mint mondta, az EU-ban a média pluralizmus alapvető elv, Orbán pedig biztosította őt arról, hogy a törvény az uniós jogszabályok figyelembevételével készült.

Tekintve, hogy a kormány közölte: módosítja a törvényt, ha az Európai Bizottság kifogást talál, arra kéri a miniszterelnököt, hogy a lehető leghamarabb küldjön formális értesítést ebben az ügyben. Barroso megfogalmazása szerint akadnak jogi kérdések, amelyekben nagyon szigorúnak kell lenni, de emellett vannak politikai témák is. A Bizottság elnöke tisztában van azzal, hogy Orbán Viktor elkötelezett amellett, hogy biztosítsa a tiszteletet országa iránt külföldön. Magyarország demokratikus állam, a miniszterelnök maga harcolt a diktatúra ellen – fogalmazott Barroso.

"Nem aggasztja, hogy egy jövőbeni magyar kormány rosszul használja a médiatörvényt?" – Tette fel a kérdést a BBC riportere.

Orbán Viktor válaszát itt olvashatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.