BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az európai jegybankár segített az eurón

Lorenzo Bini Smaghi arra hívta fel a figyelmet, hogy az EKB emelheti a jegybanki alapkamatot 1 százalékról. Az euró erősödni kezdett a hír után.

Az Európai Központi Bank (EKB) igazgatósági tagja Lorenzo Bini Smaghi azt mondta, hogy az EKB emelheti a jegybanki alapkamatot, mert felerősödtek a globális inflációs kockázatok - írja a Bloomberg.

Ennek hatására az euró erősödni kezdett a bankközi devizapiacon, mert felerősödtek a várakozások, hogy az EKB szigorítani fog a monetáris kondíciókon.

Az euró 1,29 körüli szintről majdnem 1,3-ig erősödött a frankkal szemben, majd 1,296-ra korrigált. Ennek hatására a forint is erősebb szintre evezett a frankkal szemben: 208,5-ös szinten áll a devizapár. Korábban 210 forintot is kellett adni az alpesi devizáért.

Trichet nem emelne?

Korábban már volt hasonló várakozás a piacon, ám Jean-Claude Trichet, az EKB elnöke kiárazta azokat. Trichtet szerint csak egy inflációs púpról van szó, és ha a következő kamatdöntő ülésen ismét az alacsony kamat mellett áll ki, akkor ez euró újra esésnek indulhat.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.