BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Máris az éves cél ötödén a deficit

Az éves deficitcél közel ötödére rúg a januári 122,8 milliárd forintos hiány; a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) magyarázata szerint ennek hátterében az uniós finanszírozású beruházások felpörgése, a személyi jövedelemadózás korábbi átalakítása, valamint a tételes egészségügyi hozzájárulás megszüntetése áll.

A hiány különösen azután szembetűnő, hogy 2008 és 2010 között minden évben 30-40 milliárd forintos többletet mutatott a büdzsé. A legújabb adómódosítások hatása pedig csak a következő jelentésben rajzolódik majd ki.

Az első helyen az uniós programokhoz kapcsolódó kiadások említendők, amelyek a 2010-es mérték 2,8-szeresét teszik ki. A tárca közleménye szerint 2011 egészében nagyobb kiadások várhatók e téren, lévén a kormány igyekszik felpörgetni a közösségi finanszírozású beruházásokat.

A januári deficit az egész éves hiánycél valamivel kevesebb mint ötödének felel meg, ám az NGM közleménye máris hangsúlyozza: a deficitcél tartható.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.