BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rogán: A Fidesznek megvan az eszköze a bérellenőrzésre

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének csak a maga szempontjából van igaza, ennyi erővel a kormánynak sem kéne elmennie az Országos Érdekegyeztető Tanács elé, hogy leegyeztessék a munkaadókkal, ami nem tartozik rájuk - mondta Rogán Antal ma délutáni sajtótájékoztatóján.

 A kormány nyomást gyakorolna a munkaadókra, hogy betartsák az OÉT-ülésen elfogadott bérmegállapodást - tette hozzá az újonnan létrehozott bér- és adómonitoring bizottság vezetője.

Az OÉT-en 4 és 6 százalék közti béremelési ajánlásban egyeztek meg a tárgyalófelek, a minimálbér pedig 6,1 százalékkal emelkedett. Orbán Viktor tegnapi parlamenti bejelentése után az új bizottság most azt vizsgálná, ezt mindenhol betartják-e. Az eszközök viszont kimondottan haloványak: első körben az állami szektort fogják ellenőrizni - kormányból ez nem lesz túl nehéz -, majd a versenyszféra felügyeletére megnyitnak egy telefonos zöld vonalat és egy honlapot, ahol be lehet jelenteni a visszaéléseket. Rogán úgy fogalmazott, jelen pillanatban erre van megfelelő infrastruktúrája a Fidesznek - hogy miért a párt dolga lenne ez a kormány vagy a bizottság helyett, arra nem tért ki.

Rogán Antal bejelentette, hogy kormányzati eszközöket igénybe véve megyei bontásban tájékoztatást fognak kérni a kamaráktól a béremelkedés kapcsán. A zöld számon és internetes felületen mindenki bejelentheti, hogy rá vonatkozóan milyen mértékű béremelés történt január 1-jét követően.

A Fidesz egy hét múlva szeretné az első, és egy hónap múlva a részletes jelentést letenni a kormány asztalára. A bizottság tagja Pálffy István, Balla Mihály, Koszorús László, Ágh Péter és Kara Ákos, valamint Rogán Antal.

A fideszes politikus beszámolt arról is, hogy a Bér és adómonitoring bizottságot létrehozása után banki és energia-ügyben is bizottság alakul majd.

A munkaadókat erkölcsi felelősség terheli, a bizottság azonban egyelőre csupán a nyilvánosság erejével gyakorolna nyomást. Hogy a későbbiekben mit tehetnek azokkal a cégekkel, amelyek nem emelik a béreket, arról Rogán egyelőre nem kívánt többet mondani, mint hogy a vizsgálat tényszerű eredményei alapján találják majd ki. Úgy gondolja, megvan a forrás a cégeknél a béremelésre néhány tavalyi adócsökkentésnek köszönhetően, a későbbiekben pedig a bank- és energiaszektorban is hasonló vizsgálat várható.

A képviselő szerint a béremelések forrásai rendelkezésre állnak, akár a magánszférában is, hiszen csökkent a társasági adó, a tőkejövedelmek utáni adózás. A kormány és a Fidesz-KDNP képviselőcsoport nyomást fog gyakorolni a magánszférára is annak érdekében, hogy az ajánlásban foglalt bérfejlesztést végrehajtsák - szögezte le a politikus.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.