BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A kemény tél miatt nem nő az eurózóna

Alig 0,3 százalékkal nőtt a 2010-es év utolsó negyedévében az eurózóna bruttó nemzeti terméke. A nagyobb húzóországok a vártnál gyengébben teljesítettek, a kisebb tagállamok pedig még úgy sem.

A teljesítmény valóban elmaradt az Egyesült Államok hasonló időszakban mért 0,7 százalékos növekedésétől, ugyanakkor Japán gazdasága az utolsó három hónap során 0,3 százalékkal zsugorodott. A teljes, 27-tagú Európai Unió GDP-je viszont alig 0,2 százalékkal nőtt, vagyis a volt szocialista országok gyengébben teljesítettek a nyugat-európai tagoknál.

Elemzők szerint a kemény tél nyomán befagyott a gazdasági aktivitás is, elsősorban Francia- és Németország teljesített gyengébben az elemzők által vártnál: az előbbi 0,3, az utóbbi 0,4 százalékkal nőtt. Ugyanakkor ez a teljesítmény is jelentősen meghaladta egyes kisebb, bajban lévő tagországok aktivitását.

A szuverén államadósság terhét nyögő országok közül Spanyolország 0,2 százalékkal növelni tudta gazdaságát, Portugália azonban 0,3 százalékkal zsugorodott. Görörország, nyakig beragadva a recesszióba, 1,4 százalékos GDP-csökkenést volt kénytelen elkönyvelni.

A londoni IHS Global Insight szakértői szerint az eurózóna 2011-ben 1,6 százalékkal növekedhet, ám felhívták a figyelmet arra is, hogy egyre mélyül a szakadék, ami a központi nagy tagállamokat a kisebb, déli, "periferiális" tagállamoktól és Írországtól elválasztja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.