BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csúnyán visszavehet a növekedésből a túl magas olajár

Súlyosan megszenvednék a legfejlettebb ipari gazdaságok, ha a geopolitikai feszültségek miatt meredeken tovább emelkedne a nyersolajár, és idei éves átlaga elérné például a 150 dollárt hordónként - áll a Fitch Ratings csütörtökön Londonban kiadott világgazdasági elemzésében, amely szerint már a jelenlegi olajárszint is érezhetően lassítani fogja a globális növekedést.

A legnagyobb európai hitelminősítő által összeállított borúlátó forgatókönyv szerint - amelynek megvalósulását a Fitch londoni elemzői "alacsony" valószínűségűnek nevezték - a nyersolaj hordónkénti ára az idei második negyedévben 200 dollárig emelkedik tovább, és 2011 egészében az átlagár eléri a 150 dollárt.

Ebben az esetben az amerikai gazdaság - a világ legnagyobb olajfogyasztója - 2011-ben és 2012-ben együtt összesen 1,7 százalékponttal alacsonyabb ütemben növekedne, mint a Fitch 100 dolláros átlagos olajárral számoló alapforgatókönyve esetén. Az amerikai növekedési ütem 150 dolláros olajár mellett az idei évre várt 3 százalék helyett 2,6 százalék, jövőre 2,8 százalék helyett 1,5 százalék lenne, vagyis egy ilyen olajárszint az idén 0,4, jövőre 1,3 százalékpontot faragna le az amerikai gazdaság növekedéséből a Fitch Ratings számítási modellje szerint.

A hitelminősítő azzal számol, hogy 150 dolláros átlagos olajár esetén az euróövezetben az idén 1,2 százalék helyett mindössze 0,5 százalék lenne a gazdasági növekedés, 2012-ben pedig 1,8 százalék helyett 1,4 százalék.

A 150 dolláros olaj a világgazdaság egészének növekedési ütemét 2011-ben és 2012-ben egyaránt 3,2 százalékról 2,8 százalékra lassítaná a Fitch Ratings szerint.

A 150 dolláros olaj nyertesei között lenne ugyanakkor Oroszország, amelynek gazdasági teljesítménye az idén az alapesetben várt 4,5 százalék helyett 4,7 százalékkal, jövőre 4 százalék helyett 5,3 százalékkal emelkedne a hitelminősítő e forgatókönyve szerint.

A Fitch Ratings csütörtöki előrejelzése szerint a magas olajárak már most is lassítják a világgazdaságot. A ház az idén és jövőre is 3,2 százalékos globális egész évi növekedésre számít a tavalyi 3,8 százalék után. Az olajárak sokkszerű további megugrását és az időszakosan 200 dollárig emelkedő árszintet más nagy londoni házak sem zárják ki.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemző és kutatórészlegének (BofA Merrill Lynch Global Research) szakértői legújabb globális energiapiaci helyzetértékelésükben kiemelték, hogy miközben a világpiaci nyersolajkereslet "nyaktörő ütemben" növekszik, a líbiai harcok miatt egymillió hordónyi napi kínálat tűnt el a piacról.

A ház mindezek figyelembevételével az idei második negyedévre szóló átlagos világpiaci olajár-prognózisát a globális alaptípusnak tekintett Brent olajféleség esetében rendkívül meredeken, 86 dollárról 122 dollárra emelte. A cég iparági szakelemzői azzal számolnak, hogy a következő negyedév átlagán belül a Brent hordója egy időre átlépheti a 140 dollárt is.

A BofA Merrill Lynch Global Research szakértői 2011 egészére az eddigi 88 dollár helyett az új prognózisban 108 dolláros hordónkénti Brent-átlagárat jósoltak. E megemelt éves átlagár-előrejelzések is arra a feltételezésre alapulnak, hogy a líbiai kínálat az év vége felé helyreáll, és a magas árszint csökkenti a globális keresletet.

A cég londoni elemzői ugyanakkor kidolgoztak egy sokkal borúlátóbb forgatókönyvet is. Ennek alapfeltételezése szerint a líbiai olajexport nem indul újra, és a zavargások terjedésével a közel-keleti és észak-afrikai napi termelésből összességében 4,3 millió hordónyi esne ki az idén. Ebben az esetben - e forgatókönyv szerint - a Brent hordójának idei egész éves átlagára elérné a 160 dollárt, 200 dollár feletti köztes kiugrásokkal.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.