BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Portugália bedöntötte az eurót: az EKB kamatemelés hozhat enyhülést

Csütörtökön négy és fél hónapos mélypontra zuhant az euró dollárhoz viszonyított árfolyama, miután a portugál politikai válság miatt felerősödtek az eurózóna instabilitása miatti félelmek. Az Országgyűlés ugyanis leszavazta a portugál kormány negyedik megszorító csomagját, s így az országnak nagy valószínűséggel külső hitelre lesz szüksége ahhoz, hogy elkerülje az államcsődöt.

A közös deviza 1,4071 dollárra gyengült csütörtökön, a gyengülést nem csak a portugál események hajtották, de a befektetők attól is tartanak, hogy az egyik legnagyobb hitelminősítő, a Moody’s leminősítheti a spanyol bankokat. Az elemzők szerint az euró akár 1,40 dollárra is gyengülhet. Az euró árfolyama a hét elején még november óta nem tapasztalt magasságokban szárnyalt.

Szerda éjszaka lemondott tisztségéről José Socrates portugál miniszterelnök, miután a parlament elutasította az újabb gazdasági megszorító csomagtervet. Socrates a közvéleménynek adott magyarázata szerint a terv elutasításával "az ellenzék megfosztotta a kormányt a kormányzás minden feltételétől, ezért nyújtotta be lemondását a köztársasági elnöknek". "Ennek a politikai válságnak igen súlyos következményei lesznek Portugália szavahihetősége szempontjából a nemzetközi pénzügyi piacokon.

David Forrester, a Barclays Capital elemzője szerint sok múlik azon, hogy ha –és ez egy nagy „ha” – Portugália nemzetközi segítségre szorul, az új kormány milyen feltételekkel fogadja el a nemzetközi szervezetek mentőcsomagját. A legtöbb elemző egyet ért abban, hogy az ország ezt nem kerülheti el, hiszen az állam nem lesz képes fizetni adósságának kamatait.

Portugália egyelőre nem folyamodott a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által támogatott segélycsomagért - közölte, az IMF szóvivője szerdán Washingtonban.

A helyzetet az is súlyosbítja, hogy az uniós vezetők június előtt nem döntenek egy, az eurózóna költségvetési gondokkal küzdő államainak megsegítéséről, habár már a héten összeűlnek a közösség vezetői.

Néhány elemző szerint nem valószínű, hogy a negatív események hatására jelentősen gyengülne a közös deviza árfolyama, ugyanis az Európai Központi Bank (EKB) várhatóan emeli az irányadó alapkamatot áprilisi ülésén. Egyes elemzők szerint ez megakadályozza az euró elértéktelenedését, míg mások szerint ugyanakkor a monetáris szigorítás éppen azoknak az országoknak a gazdaságának talpra állását akadályozza, amelyeknek külső segítségre volt/van szükségük.

 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.