BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kína pénzeli a fél világot

Az amerikai gazdaság egyre égetőbb problémái ellenére sem valószínű, hogy Kína jelentősebb befektetéseket csoportosít át a tengerentúlról az eurózónába az államkötvénypiacon rövid időn belül. Ezzel együtt a csőd szélén táncoló eurózóna-tagországok adósságait továbbra is vásárolni fogja – már csak a saját érdekében is.

Egyelőre megoszlanak a vélemények arról, milyen mértékben profitálhatnak az eurózóna országainak államkötvénypiacai a súlyosan eladósodott amerikai gazdaságot övező félelmekből. Egyes elemzők úgy vélik, a világ legnagyobb devizatartalékával rendelkező Kína akár jelentősebb mértékben átrendezheti befektetéseit, és ennek Európa is haszonélvezője lehet. „A kínai devizatartalékoknak jelenleg becslések szerint mintegy hetven százaléka van amerikai államkötvényekben, tíz éven belül azonban ötven százalékra vagy még kevesebbre csökkenhet ez az arány” – mondta a Reutersnek Li Csie, az ezzel a területtel foglalkozó kínai kutatóintézet vezetője. Erre a lehetőségre utalnak kínai vezetők múlt heti nyilatkozatai is, amelyek szerint a devizatartalékok diverzifikációjának folyamatát fel kell gyorsítani.

Más elemzők egyelőre óvatosabban fogalmaznak. „Nem hiszem, hogy a távol-keleti ország jelentősen átcsoportosítaná kötvénypiaci befektetéseit az Egyesült Államokból az eurózónába. A dollár ugyanis széles körű elterjedtsége miatt továbbra is kivételezett helyzetben van a többi valutával szemben, és az euróövezet problémái miatt sem valószínű egy ilyen átrendeződés” – mondta a Világgazdaságnak Árokszállási Zoltán, az Erste Bank elemzője. Szintén nem vár komoly változást Daniel Gros, a brüsszeli Centre for European Policy Studies szakértője. Kína nem fogja szórni a pénzt az eurózónában, mivel „tisztában van vele, hogy ha ott valóban adósságátstrukturálásra lenne szükség, akkor azt maguk is megszenvednék” – nyilatkozott Gros a Daily Chinának.

Ezzel együtt Kína várhatóan továbbra is aktívan jelen lesz az adósságválsággal küszködő eurózóna-tagországok kötvénypiacain, mint ahogy arra Szung Csö, a távol-keleti ország uniós nagykövete is utalt egy múlt heti nyilatkozatában. „Ott most kedvezőbbek a hozamok, mint az Egyesült Államokban, ráadásul a kötvényvásárlások hozzájárulhatnak az euróövezet stabilitásához, ami több szempontból is érdeke Kínának” – indokolta a lépést Árokszállási Zoltán.

Peking legfőbb kereskedelmi partnere – az Egyesült Államokat megelőzve – az EU, emellett a távol-keleti országnak jelentős befektetései vannak Európában mind cégekben, mind az államkötvénypiacon. Így több milliárd értékű portugál és görög kötvény van a birtokában, spanyol állampapírokból pedig mintegy 25 milliárd eurónyit birtokol. Ezzel a spanyol államadósság egyik legnagyobb külföldi finanszírozója, az állampapírok 12 százaléka felett rendelkezik. Sőt, legutóbbi hírek szerint már a spanyol takarékbankokba is beszállna – a tárgyalások tényét a múlt héten erősítették meg. A spanyol pénzintézeteknek hivatalos közlések szerint mintegy 15 milliárd euróra lenne igényük, más becslések alapján azonban akár 100 milliárdra is szükségük lehet.

Devizatartalék

Háromezer milliárd dollár fölé emelkedett Kína devizatartaléka 2011 első negyedévének végére, ez új világrekordnak számít. Az első három hónapban mintegy 200 milliárd dollárral nőttek a tartalékok.



Peking után alig lemaradva Japán a második legnagyobb amerikai állampapír-tulajdonos – a két ázsiai óriás együtt az amerikai külföldi államadósság több mint negyven százalékát birtokolja. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.