BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megfojtják az alkotmánybíróságot, az MNB-t - az áfa az alkotmányba kerül

Tovább szűkül az Alkotmánybíróság (AB) hatásköre, a köztársasági elnök nevezheti ki a jegybank vezetőit, és alacsonyabb lesz a bírói nyugdíjkorhatár – döntött az Országgyűlés az új alkotmány módosító javaslatairól.

Korábban több témában is folyt vita a Fideszen belül, összekülönböztek a KDNP-vel is, ám a szavazásra összezárt a koalíció.

Az Alkotmánybíróság így a jövőben csak akkor bírálhatja felül a költségvetést és az adótörvényeket, ha az államadósság a GDP 50 százaléka alá csökken, vagyis gyakorlatilag évekre kivették a testület hatásköréből a gazdasági ügyek vizsgálatát. Lázár János Fidesz-frakcióvezető indítványával ez a módosítás tovább szigorodott: az eredeti terv egyedi ügyekben engedte volna, hogy a hatósági, majd a bírósági eljárás után az AB-hez lehessen fordulni, ám a változtatással ez sem lehetséges. A taláros testület létszámát eközben 11-ről 15 főre emelték.

Nagyobb befolyást kap a politika a jegybank irányításában is. Az alelnököket az eredeti javaslat szerint az elnök választotta volna ki, a módosítás után azonban az ő személyükről is a köztársasági elnök fog dönteni. Ez azért különösen fontos, mert az alelnökök is helyet kapnak a monetáris tanácsban, amelynek így már minden tagja független lesz a jegybankelnöktől.

A gazdaságot érintő változás, hogy nem nevesítve, de bekerül az alaptörvénybe az áfa.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.