BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megszűnhet a főpolgármesteri hivatal, új önkormányzati adók jöhetnek

A jövőben az önkormányzatokat a járási rendszer válthatja ki, a kormány emellett számtalan szigorítást tervez a finanszírozás terén – hangzott el az önkormányzatokért felelős államtitkár részvételével zajló háttérbeszélgetésen.

A kormány az önkormányzati és állami feladatok újraszabályozásán dolgozik, ennek keretében átgondolnák többek között az egészségügyi és oktatási intézmények működtetésének kérdését. A kabinet tervei szerint a jövőben a személyi jövedelemadó-bevételektől független lenne a helyhatóságok finanszírozása. És bár a helyi iparűzési adót továbbra is az önkormányzatok szednék be, ahol az adóbevétel az átlagnál magasabb, ott a helyhatóságoknak is részt kellene venniük az iparfejlesztés finanszírozásában – mondta el Tállai András államtitkár.

A háttérbeszélgetésen elhangzott: közvetlen ellenőriznék a működést, hogy erre az államkincstár, az Állami Számvevőszék vagy egy önálló szervezet kap jogkört, az még nyitott kérdés. Viszont a segélyeket a kormány tervei szerint az Államkincstár osztaná szét. Szigorítanák az eladósodásra vonatkozó szabályokat is: az adósságot felhalmozó önkormányzathoz bizonyos feltételek esetén a cégeknél alkalmazotthoz hasonlóan felszámolási biztost neveznének ki, aki a gazdasági jogokat gyakorolná az önkormányzati vezetők helyett.

A csődközelbe került önkormányzatok polgármesterei nem indulhatnának a következő választáson és az összeférhetetlenségi szabályok szigorításával kizárnák a polgármesteri tisztségből a parlamenti képviselőket is. A tervek szerint bizonyos méret alatt a települések nem alkalmazhatnának főállású polgármestert. Tállai András leszögezte: az ismertetett elképzelések egyelőre egy munkaanyag részei, amelyet hét szakmai szervezetnek, a két kormánypárti frakciónak és Budapestnek is elküldtek. A következő két hétben megkezdődnek az egyeztetések

A tervek szerint az állam jóval nagyobb szerepet vállalna az oktatásban, az önkormányzat gyakorlatilag csak az épület fenntartójaként működne az iskolák esetében. A kormány nem tervez átalakítást az önkormányzati alap-, illetve járóbeteg-ellátásban, de a fekvőbetegek ellátásába nagyobb mértékben vonnák be az államot. A szociális ellátások terén a kabinet azt szeretné, ha a természetbeni juttatásokat száz százalékban az önkormányzat adná. A Tállai által ismertetett koncepció szerint az önkormányzatoknak joga lenne a helyi adók emelésére, illetve új adók kivetésére.

Hozzátette: Budapest a legkényesebb téma, ha ebben a kérdésben most nem születik megállapodás, akkor külön törvényben szabályozhatják a helyzetet. Jelenleg három különböző koncepció van az asztalon. Az első verzió szerint maradnak a jelenlegi kerületek, de átalakítják a munkamegosztást a főváros és a kerületek között. A második tervben egységes, egypólusú főváros szerepel, ebben az esetben a kerületeket csak elöljáróságok vezetnék. A harmadik az úgy nevezett city koncepció, ennek lényeges, hogy egy belső városmag és kettő-négy külső kerület alkotja a fővárost, a főpolgármesteri hivatal pedig megszűnik.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.