BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Államcsődközelben az USA, fenyegetnek a hitelminősítők

A Standard & Poor’s után a Moody’s is fokozza a nyomást az Egyesült Államokra. Az amerikai hitelminősítő szervezet figyelmeztetett, hogy a világ legnagyobb adós államát a leminősítés veszélye fenyegeti.

Ha ugyanis július közepéig nem történne előrehaladás az amerikai költségvetésről folyó tárgyalásokon, akkor a hitelminősítést valószínűleg leminősítik - közölte a Moody’s csütörtökön a Financial Times Deutschland (FTD) elemzése szerint. Az Egyesült Államok jelenleg a lehető legjobb, Aaa minősítéssel rendelkezik.

Ám áprilisban a nagy befolyású Standard & Poor’s meglepetésszerűen kilátásba helyezte, hogy megvonja a legmagasabb bonitásnak számító Aaa besorolást az Egyesült Államoktól. A cég elemzői a hitelképesség kilátására vonatkozó értékelést "stabilról" negatívra" változtatták.

Az FTD felhívja a figyelmet arra , hogy a washingtoni kormányt két hónap múlva  fizetésképtelenség  fenyegeti, amennyiben a Kongresszusban nem jön létre megállapodás az adósság felső határának emeléséről. Az Egyesült Államok idén május közepén már elérte a törvényileg megengedett adóssághatárt és vélhetően már nem vehet fel kölcsönt. Az amerikai pénzügyminisztérium - saját adatai szerint - csak különleges intézkedések segítségével már csak augusztus 2-ig gyűjthet forrásokat, hogy a számlákat ki tudja fizetni.

Az FTD szerint amennyiben az adósság jelenlegi 14 333 milliárd dolláros határát a lejárat időpontjáig nem emelik, az államcsőd veszélye fenyegeti az országot. Barack Obama ennek kapcsán már korábban figyelmeztetett, hogy ebben az esetben az ország a korábbinál is mélyebb recesszióba süllyedhet. 

Az Equilor szerint a hitelminősítők lassan de érzékelhetően figyelmeztetik az USA-t, hogy a fejlett világban egyedüliként nem tett gyakorlatilag semmit az adósságráta lefaragására, és a költségvetési hiánya is tetemes, emiatt könnyen elveszítheti az elsőrendű befektetői osztályzatát. A folyamat egyébként elég lassú, és egyelőre nem látszik, hogy bármelyik hitelminősítő leminősítést helyezne kilátásba, mindenesetre a nemzetközi pénzügyi folyamatok szempontjából is fontos, hogy a dollár kibocsátó-állam, milyen kezességet lesz képes vállalni adóssága után.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.