BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Túlvállalta magát a kormány? Sok a homályos pont

Nyár közepére szóló vállalásainak harmadát kipipálta a kormány, harmadánál kisebb csúszással van esély a tervezett átalakítás minél hamarabbi megvalósítására, a tízből négy vállalásnál azonban egyelőre teljes homály fedi a kormányzati elképzeléseket. Brüsszelben még nem aggódnak, bár nagy figyelemmel követik a reformok előrehaladását.

Tízből három: mind a már kipipált, mind a még folyamatban lévő ügyeknek ekkora az aránya, legalábbis ami a Széll Kálmán-tervben július 1-jei határidővel szereplő kormányzati vállalásokat illeti. A miniszterek szabadsága húsz napra csökkent, átalakult a gyógyszer-finanszírozás rendszere, és módosultak a táppénzszabályok is: ezek a „pipák” a kormányzati vállalások mellett. A korengedményes nyugdíjak felülvizsgálata folyamatban van, jól jelzik ezt a szinte folyamatos tüntetések, tiltakozások az érintettek részéről. A T. Ház ezekben a napokban tárgyalja a június 11-én benyújtott új közbeszerzési törvényt, és elkezdődött a közmunkák új rendszerének kidolgozása is.

Egyelőre azonban szinte semmit nem tudunk a rezsiköltségek befagyasztását lehetővé tevő, valamint a gyógyszerek támogatásáról szóló új szabályokról – előbbi kapcsán csak a gázár-támogatási rendszer néhány hónapos meghosszabbítására került sor. Homály fedi azt is, hogy a jövőben pontosan milyen feltételek mellett lehet valakit rokkantnak minősíteni, és egyelőre a közszférában dolgozók is hiába várják a nekik szóló új életpályamodell bemutatását. Holott ez utóbbi vállalások mellett is július 1-jei dátum szerepel a tavasz elején bemutatott Széll Kálmán-tervben.

Igaz, a kevésbé precízen „tavaszra” ígért további három vállalás mellé is pipát tehet a kormány. Megszületett ugyanis a megállapodás a bankokkal a jelzáloghitelesek megsegítéséről, és benyújtották az e-közigazgatásról és az adminisztrációs terhek csökkentéséről szóló programokat is. A Nemzeti munkaterv azonban nem készült el az április végi határidőre.

Az is igaz, hogy egyes területeken nehéz megítélni, egy-egy törvénymódosítás tervéhez valóban odakerülhet-e a pipa. A rokkanttá minősítés szabályozásának átírása ugyanis nem valósult meg, ám döntöttek a korhatár alatti, úgynevezett harmadik kategóriába sorolt rokkantellátások felülvizsgálatától. Kormányzati várakozások szerint ezáltal az érintettek fele – mintegy 100-110 ezer fő – térhet vissza a munkaerőpiacra. Emellett a rokkanttá nyilvánítás szigorítása néhány belső rendelkezés, utasítás átírásával is elvégezhető, különösebb csinnadratta nélkül. Nem mellékes az sem, hogy megszületett az az alkotmánymódosítás, amely széles körben lehetővé teszi a korhatár alatti nyugdíjellátások megvonását.

Az elmaradások közül a rokkanttá nyilvánítási és a gyógyszer-támogatási rendszer körüli bizonytalanság okozhat nemzetközi színtéren is érzékelhető gondokat, lévén e két kérdés több tízmilliárd forintnyi költségvetési bevételt érint. Brüsszeli forrásokból lapunknak megerősítették, a vállalások teljesítését szorosan nyomon követik az uniós szakemberek, az azonban egyelőre kizárt, hogy hivatalos kritikát kapna a kormány e néhány csúszás miatt. Főleg úgy, hogy az utóbbi hónapokban számos területen megszülettek a korábban beharangozott reformok. Azt pedig kormányzati körökből erősítették meg, hogy hamarosan megkezdődnek a tárgyalások a gyógyszergyártókkal az új támogatási szisztémáról, így néhány hónapos csúszással ugyan, de ennek az ügynek a végére is pont kerülhet.

További feladatok

Ez év szeptemberére ígérte a kabinet az új munka törvénykönyve benyújtását a T. Ház elé, valamint a köz- és felsőoktatási rendszer új szabályozásának megalkotását. Tudomásunk szerint az ezzel kapcsolatos előkészületek gőzerővel folynak a szakmai műhelyekben, az oktatási államtitkár személye körüli bizonytalanság azonban nem hat ösztönzőleg e munkára.

Eddigi főbb döntések Forrás: VG-gyűjtés

1. Gyógyszerkassza

- 12-ről 20 százalékra emelkedik a támogatott készítmények utáni különadó

- a kiszabható bírság a hússzorosára nő

- kétszeresére emelkedik az orvoslátogatók után fizetendő díj

2. Táppénzellátás

- májustól a felére, 5200 forintra csökkent a táppénz maximális napi összege

- új büntetőjogi kategória, a költségvetési csalás megalkotása: a táppénzcsalás akár két évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.