BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

FT: Csak a legkétségbeesettebbek élhetnek a frankárfolyam rögzítéssel

A bajba jutott frankhitelesek 180 forintos rögzített árfolyamon fizethetnek a kormány mentőcsomagja alapján 2014 végéig, miközben a svájci frank ára 230 forint körül mozog jelenleg. A Financial Times szerint ez azt ideiglenes megoldást csak a legkétségbeesettebbek választhatják.

A Financial Times (FT) arra mutat rá, hogy Európa keleti része igencsak megérzi az adósságválságot, mert a lengyel zloty és a magyar forint rekordmélységbe süllyedt a svájci frankkal szemben. Az alpesi deviza április eleje óta 13 százalékot erősödött az euróval szemben.

A svájci frank újabb történelmi csúcsra került délelőtt 233,7-es szinten, és közel három napja tartózkodik 230 forint felett az alpesi deviza jegyzése.

A magyar, illetve a lengyel fizetőeszköz gyengélkedése nem az országok gazdasági teljesítményét tükrözi – írja az FT. A magyar- és lengyelországi hitelfelvevők különösen ki vannak téve a svájci frank erősödésének, mert 2008 előtt a svájci frankban denominált hitelek felvétele rendkívül népszerű volt ezekben az országokban az alacsony kamatok miatt.

Mintegy 700 erez lengyel frankalapú jelzáloghitelből van, amely a teljes hitelállomány 53 százaléka körül van. Magyarországon a jelzáloghitelek 64 százaléka, és a vállalati hitelek 54 százaléka devizaalapú, elsősorban svájci frankban denominált.

Az FT úgy fogalmaz, hogy a magyar kormány „ideiglenes megoldást” ajánlott a hiteleseknek úgy, hogy 180 forinton rögzítik az árfolyamot 2014 végéig. Ugyanakkor kamatostul kell visszafizetni a különbséget, vagyis csak a legkétségbeesettebbek használhatják ki a lehetőséget – fogalmaz a cikk szerzője.

Az FT szerint, amennyiben huzamosabb ideig fennmarad a magyar frankárfolyam, a kormányok beavatkozására lehet szükség.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.